Izrael felkészül a katonai akcióra is

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Egyiptomi közvetítés a Gázai övezetben

 

Hetek Online/2008.június 11.

Támogatta az izraeli biztonsági kabinet szerdán a gázai övezeti fegyverszünet létrehozását célzó egyiptomi erőfeszítéseket, de egyúttal közölte: utasították a hadsereget, hogy készüljön fel egy esetleges katonai akcióra, amennyiben a közvetítés meghiúsulna.

A Hamasz terrorszervezet a bejelentést azon nyomban komolytalannak nevezte, s azzal vádolta Izraelt, hogy újabb katonai hadműveletre készül a palesztin területek ellen.
„A biztonsági kabinet ma reggel úgy döntött, hogy támogatja az egyiptomi erőfeszítéseket a nyugalom helyreállítására és az izraeli civilek elleni naponkénti terrortámadások leállítására délen” – mondta Mark Regev izraeli kormányszóvivő.

„Egyidejűleg a biztonsági kabinet utasította a hadsereget, hogy folytassa a felkészülést arra a kedvezőtlen helyzetre, ha az egyiptomi közvetítés sikertelennek bizonyulna” – tette hozzá, egy esetleges kiterjedt hadműveletre utalva a Gázai övezetben.

Ehud Olmert kormányának csúcsminiszterei azt követően döntöttek erről, hogy a hét végén a Hamasz nyilvánosságra hozott egy kézzel írott levelet, amelynek szerzője a két éve palesztin fogságba esett Gilad Salit izraeli katona. A zsidó állam a tűzszünet megkötésének fejében egyebek közt a tizedes szabadon bocsátását követeli, valamint azt is, hogy a Hamasz hagyjon fel a fegyvercsempészettel, és állítsa le az izraeli területek elleni rakétatámadásait.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki támogatja az egyiptomi közvetítési törekvéseket, a tervek szerint e hét végén a közel-keleti térségbe utazik, hogy újabb ösztönzést adjon Olmert és Mahmúd Abbász palesztin elnök béketárgyalásainak.

[popup][/popup]