II. Erzsébet zsidó unokahúga

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Izrael, Külföld

A tel-avivi Új Kelet február 16-i száma mutatja be a Kirját Onóban élő, az an­gol királyi családdal közeli rokon Jennifer Bicket. Anyai felmenői dél-afrikai zsidók, édesanyja a II. világháború ön­kénteseként az észak-afrikai fronton is­merkedett meg Michael Bowes-Lyon angol pilótatiszttel. A férfi származásá­ra, hogy az akkori királyné, a mai anya­királynő, Mary unokaöccse, csak ké­sőbb derült fény, ezért a dél-afrikai Fay család csupán Michael protestáns vallá­sát rosszallta.

Jennifer ötéves korában vett első íz­ben részt királyi ceremónián, ott volt a Westminster-apátságban II. Erzsébet megkoronázásán, később részt vett a Buckingham-palota vacsoráin, a királyi udvar kertjében játszadozott Károly trónörökössel, Anna hercegnővel és az uralkodópár többi gyermekével.

Szülei válása után Jennifer a vallásos anyai nagyszülőknél cseperedett fel, identitását erősítette még, hogy a pári­zsi egyetemen, a Sorbonne-on Tunéziá­ból származó zsidókkal barátkozott. 1963-ban Izraelbe látogatott, előzetes tervei szerint csak rövid időre, de elhatározását megmásítva, végleg letelepe­dett ott, felvéve az ország állampolgár­ságát. A tel-avivi egyetemen szerzett angoltanári diplomát, és évekig peda­gógusként dolgozott. Stephen Bick- hez, az Amerikából származó üzletem­berhez ment feleségül, három gyerme­kük született. Pár évvel ezelőtt Jennifer ismét Londonban járt, és akkor fogadta őt másod unokatestvére, II. Erzsébet. E találkozóról az Új Kelet a félig „kékvé­rű” asszony szavait idézi:

Izraelről akartam a királynővel be­szélni, tudomására hozni zsidó volto­mat. Nem került rá sor, a királynő nem hozta szóba, s a protokoll szabályai szerint magam nem kezdhettem témát. A Windsorok egyébként nem antiszemi­ták. Legtöbbjük azt hiszi, hogy zsidó­nak lenni csupán kis excentricitás…

Címkék:1996-04

[popup][/popup]