Hős helyett polgármestert!

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külpolitika

Naor Gilonnal, az Izraeli Nagykövetség első titkárával beszélget Szécsi Éva

Bizonyos vagyok abban, hogy Önöket legalább úgy meglepte Rabin és Arafat kézfogása, mint engem kezdte a szombat esti találkozót a fiatal diplomata, s ezzel rögtön megnyerte a hallgatóság bizalmát. Nem játszotta a jövőbelátót, gyakran felelte, hogy „nem tudom”, „majd meglátjuk”, s leggyakrabban használt kötőszava a „ha” volt.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Garay utcai termét zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők, akik nemcsak azt bizonyították, hogy a magyarországi zsidóság érdeklődése Izrael iránt szinte „belpolitikai” jellegű, hanem azt is, hogy a közel-keleti helyzetről sokat tudnak, sőt többet tudnak”, s rengeteg kérdésük van.

A találkozó novemberben zajlott, tehát a legaktuálisabbal kezdődött: a kormányon lévő Munkapárt jeruzsálemi és tel-avivi polgármester-választási vereségével.

A jeruzsálemi győzelmet el kell választani a tel-avivitól – kezdte Naor Gilon. – Tel-Aviv esetében ki kell zárni mindenféle nagypolitikát. A győztes, Roni Milo tőzsgyökeres tel-avivi. A választáson támogatta a Merec, a baloldal pártja is. Tény, hogy miniszter volt a Likud kormányban; amikor a Kneszet az izraeli-PFSz megegyezésről szavazott, ő tartózkodott.

A Munkapárt jelöltje, Avigdo Kalani veterán; a Jom Kipur háború hőse, a parancsnoksága alatt álló alakulat a Golánon szinte egymaga állította meg az óriási túlerőben lévő szír csapatokat. Kalani a legmagasabb katonai kitüntetések birtokosa. De Tel-Avivnak polgármesterre és nem hősre van szüksége – állította Naor Gilon. Lakói olyan jelöltre szavaztak, aki képes megoldani a város rengeteg gondját.

A jeruzsálemi választási eredmény más okokra vezethető vissza. A jogosultak mindössze 40 százaléka szavazott; ez Izraelben hallatlanul alacsony részvételnek számít. A vallásos emberek 90 százaléka viszont voksolt, miközben a kelet-jeruzsálemi arabok, akikre a 82 éves, Magyarországon született Teddy Kolek annyira számított, nem mentek el az urnákhoz. Mi több: az ortodoxok jelöltje két nappal a választások előtt visszalépett a Likud párti Ehud Olmert javára. Teddy Kolek a választások előtt fél évvel egy interjúban ezt mondta: én nem szavaznék egy 82 éves jelöltre. Ő 27 évi polgármesterség után vissza akart vonulni, de engedett a munkapárti rábeszélésnek. Végül is az ortodoxok – akik a békefolyamattal nem sokat törődnek -, döntötték el, ki legyen Jeruzsálem polgármestere. Talán nem kellett volna nagypolitikai tétet adni a helyhatósági választásoknak volt Naor Gilon véleménye. Bár érthető a miniszterelnök agitációs érve is: azért mondta, hogy aki Kollekre és Kalanira szavaz, az a békére szavaz, mert ezzel jelöltjei esélyeit növekedni vélte.

Mit adtak és mit kaptak? Mi reménységet, a PFSz viszont kevesebbet, mint amennyit követelt mondta a követség első titkára.

A diplomata be sem fejezhette mondatát, amikor már tucatnyi kéz volt a levegőben. Egy kissé mérges — ősz úr tette fel az első kérdést: mikor jön vissza a Samir vezette Likud kabinet?!

Élénkség a teremben: lám, megvan az első héjja. Később kiderült, hogy a hallgatóság soraiban mintha ők lennének többen, mármint akik rosszallják a bizonytalan kompromisszumokat, aggódnak Izrael területi épségéért, biztonságáért, nem tartják tárgyalóképes, megbízható partnereknek az arabokat. ,,A kibicnek semmi sem drága” mondta egy, a békegalambok táborát képviselő felszólaló.

Mi lenne, ha Arafat felszabadítaná a PFSz kincseit, s a gázai övezet és Jerikó fejlesztésére fordítaná?” – hangzott egy további kérdés. – Ami nincs, azt nem lehet felszabadítani. Az egykori szocialista országok, köztük Magyarország is, annak idején tetemes támogatást adtak. Ma ezek a források kiapadtak. Az Öböl-háború idején Szaud-Arábia befagyasztotta több száz millió dollárjukat. Becslések szerint 10-15 milliárd dollár kellene a területek fejlesztésére mondta az izraeli diplomata. Peresz külügyminiszter eddig 2 milliárdot szerzett külföldről.

Ha a békefolyamat folytatódik, akkor a Közel-Keleten, ahol olcsó a munkaerő, ahol óriási kihasználatlan kapacitások vannak, létrejöhet, egy, az európai gazdasági közösséghez hasonló tömörülés, bejönne a külföldi tőke, növekednének a beruházások, biztonságosabbá, következésképpen még jelentősebbé válna a turizmus. Ha … ha a partnerekben meg lehetne bízni, ha a fundamentalizmus nem kerekedik a megegyezés hívei fölé. Bár jegyezte meg Naor Gilon a Hamasznak (a PFSz megegyezést ellenző szárnya) is vannak politikai és gazdasági ambíciói. Nem kizárólag a vallási fanatizmus jellemzi.

Egyébként a következő kormányoknak tiszteletben kell tartaniok az előzők által aláírt egyezményeket. Egy esetleges Likud kormány, amely netán a két és fél év múlva megtartandó választások után alakul, nem semmisíthetné meg a most aláírt egyezményt. De ha a békefolyamat jól halad, miért veszítene a Munkapárt?

Ami az időpontot illeti: nagy a nyomás Izraelre. Visszalépni a tárgyalásoktól, nemzetközi politikai öngyilkosság lenne. Az erőviszonyok Izrael és a térség arab államai között kezdenek felborulni, új hatalmi egyensúly alakul ki! Nem várhatjuk meg, amíg az arab államoknak lesz atombombájuk! Minél tovább várnánk, annál nagyobb lenne a kockázat!

Naor Gilon elismerte: két évvel ezelőtt ő is másképpen gondolkodott, mint a teremben ülő sok kérdező. De, visszakérdezett: ha a Likud kormányzat keménységét biztonságosnak találták, akkor a magyarországi zsidók miért nem rohantak Izrael felé, holott már szabad volt az út, nyitva a határ? Ha Izrael és a területeken élő arab lakosság életkörülményei is javulnak, úgy nagyobb esélye van a békének, a turizmusnak, az alijának.

Válaszait így fejezte be: Úgy vélem, a zsidók számára Izrael a legjobb hely az életre, bár azt nehezíti a feszültség, a terrorizmus, az adók, évente egy hónapra a tartalékosoknak be kell vonulniuk, s ilyenkor a tekintélyes üzletembernek egy 21 éves tejfelesszájú parancsol. De: ha van saját államod, országod, ahol származásodért nem ér hátrány téged, s bizonyosan nincs antiszemitizmus, akkor a nehézségeket is könnyebben viseled el!

 

Címkék:1993-12

[popup][/popup]