Holokauszttagadó okozott botrányt Oxfordban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2007. november 27. Csaknem két évszázados fennállásának egyik legnagyobb botrányát élte át hétfő este az Oxford Union, a világ egyik legpatinásabb független tanácskozó és vitafóruma, amelynek vezetése a legnagyobb brit szélsőjobboldali erő vezetőjét és egy holokauszttagadó nézeteiről ismert brit történészt hívott meg aznapi vitarendezvényére.

A két vendég Nick Griffin, a sokak – köztük a brit kormány legtöbb tagja – által fajgyűlölőnek tartott Brit Nemzeti Párt (BNP) vezére, illetve David Irving történész volt.

Irvinget, aki többször megfordult Magyarországon is – legutóbbi idén tavasszal -, hazájában a holokauszttagadó irodalom első számú brit képviselőjének tartják. Visszatérő állítása szerint Adolf Hitler nem tervelte ki a zsidók tömeges kiirtását, és az auschwitzi haláltábor nem más, mint “a turisták számára 1948 után épített Disneyland”.

A brit történészt egy évekkel korábbi, holokauszttagadó ausztriai előadása miatt egy osztrák bíróság tavaly háromévi börtönre ítélte, majd az év végén feltételesen szabadlábra helyezték és kiutasították Ausztriából.

Tavaly Griffin ellen is bírósági eljárás folyt hazájában, egy dokumentumfilm nyomán.

A filmet a BBC egyik riportere készítette titokban, fél évre beférkőzve a BNP soraiba. A felvételeken egyebek mellett hallható volt, amint Griffin – akinek cambridge-i jogászdiplomája van – egy gyűlésen “ócska, gonosz vallásnak” minősítette az iszlámot, amelyet szavai szerint “elmebetegek terjesztenek országról országra már 1300 éve … nemi erőszak útján gyarapítva a hívek számát”.

A BBC-műsor után rendőrségi vizsgálat indult annak megállapítására, hogy az elhangzottak kimerítik-e a faji erőszakra uszítás tényállását. Ezért a bűncselekményét Nagy-Britanniában hét év szabadságvesztés róható ki. A rendőrségi eljárás után Griffin ellen vádat emeltek, ám a BNP vezetőjét tavaly jogerősen felmentette az eljáró leedsi koronabíróság.

Tüntettek ellene

Az Oxford Union, az oxfordi egyetemhez kötődő, politikai vitafórumairól világhírű, 1823-ban alapított szervezet e két személyiséget hívta meg hétfő esti rendezvényére, amelynek fő témaköre a szólásszabadság volt.

Az esemény helyi idő szerint este 10 órakor kezdődött volna, ám az Oxford központjában lévő épület bejáratát több száz, hangosan tiltakozó, “Szégyelljétek magatokat” kiáltásokat skandáló tüntető állta el, és az előadóterembe is több tucatnyian bejutottak.

Griffint és Irvinget az épület két különálló termében őrizték órákon át, mire késő éjjel a vitaest megkezdődhetett.

Meghívásuk miatt hétfőn lemondott az Oxford Unionban viselt tagságáról az ellenzéki brit Konzervatív Párt egyik alsóházi képviselője, Julian Lewis, aki lemondó levelében “gazember párosnak” nevezte Griffint és Irvinget.

[popup][/popup]