Hitler rettegett a személyi kultusztól?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop

2007. október 10. Adolf Hitler készen állt tovább gondozni egy hatalmas pálmafát egy idős rajongója halála után, viszont nem volt hajlandó saját arcképével díszített zsebkendőbe fújni az orrát. Mindezekre azokból a levelekből derült fény, melyeket rajongói írtak a náci diktátornak, és melyekből most jelenik meg könyv.

“Levelek Hitlerhez: egy nép ír a Führerének” címmel jelenik meg válogatás az Adolf Hitlernek írt levelekből és az arra adott válaszokból. A dokumentumok húsz évet ölelnek fel, hiszen az első levél 1925-ben, míg az utolsó napokkal a náci diktátor halála előtt, 1945-ben íródott.A több tízezer levelet a Németországot megszálló szovjet csapatok katonái találták meg a Führer Berlinben, a bajor Alpokban fekvő “Sasfészekben” és a Münchenben lévő rezidenciáin.

A leveleket a háború után a Szovjetunióba szállították, most pedig könyv jelenik Hálátlan bajorokAz első levelek 1925-ben, azaz nyolc évvel a náci párt hatalomra kerülése előtt keletkeztek. Az erfurti Fritz Vogel például arról írt Adolf Hitlernek, hogy véleménye szerint a bajorok nem eléggé hálásak szeretett vezérének.”Az ember meglepődik, hogy a kelletlen és hálátlan Bajorországban milyen gyakran ellátogat. Jobb lenne, ha a találkozókat Bajorországon kívül tartaná, hogy a mozgalom erős és nagy legyen.

De mindenek előtt azt tanácsolom, hogy szerezze meg a német állampolgárságot” – írta az osztrák születésű Adolf Hitlernek Fritz Vogel.Hitler és a pálmafaEgy évvel később, 1926-ban a náci párt vezérének teljesen más típusú levelet hozott a posta Dr. Reinhardt Niedermeyer ügyvédtől: “Engem bíztak meg a müncheni Margarete Meindl asszony hagyatékának kezelésével.

Nagyra becsülte az Ön politikai erőfeszítéseit, kevéssel halála előtt arra kért: tudakoljam meg, elfogadná-e a lakásában nevelt hatalmas pálmát”.Az általában Hitler nevében válaszoló Rudolf Hess azt felelte: “Hitler úr nagy örömmel fogadja el a pálmát. Kérem, szervezze meg az ideszállítását”.A berlini Troeltzsch asszony egyenesen ajándékot küldött Führerének: három selyem zsebkendőt, melyekbe belehímezte Hitler arcképét. Elutasító választ kapott: “nem kapott engedélyt arra, hogy Hitler úr arcképével ellátott zsebkendőket küldjön”.A Troeltzsch asszonyhoz hasonló hölgyeket egyébként a későbbiekben a Gestapo megfigyelése alá vonták, mivel Hitler attól tartott, hogy a körülötte kialakuló személyi kultusz alááshatja a birodalomban élő családok életét.

 

[popup][/popup]