Hírek

Írta: MbJ - Rovat: Archívum, Külföld

CSÖKKEN PERU ZSIDÓSÁGÁNAK LÉTSZÁMA. Az 1989-es népszámlálás még 5000 lelket talált a dél-amerikai országban. Közülük több tucat szefárd család őse már évszázadokkal ezelőtt telepedett le, míg a többség a Kelet-Európából bevándoroltak második-harmadik generációja. Anyagi helyzetük általában jónak mondható, mégis bizonytalanná vált jövőjük. Növekszik az őslakó indiánok és a négerekkel kevert meszticek gyűlölete a néhány százaléknyi fehérrel szemben, ugyanakkor változatlanul tartanak a maoista Fényes Ösvény és a leninista Tupamaro mozgalom terrortámadásai, romlik a közbiztonság. Ezek hatására az elmúlt két évben a zsidók harmada elvándorolt. Velük tartott egy volt evangélista csoport 50 indiánja, akik a szigorú- an ortodox főrabbi, Abraham Benhamu jóváhagyásával felvették a zsidó hitet és Izraelt választották új hazájuknak.

*

NEMZETKÖZI ZSIDÓ ZENEI FESZTIVÁL LITVÁNIÁBAN. Először került ilyenre sor Vilnában. A tíznapos rendezvényen Schönberg, Bloch, Milhaud, Copland és Bernstein, valamint hat izraeli komponista művei szólaltak meg. A hallgatóság három ősbemutatón is részt vehetett. Az egyik, egy nemrégiben Oroszországban előkerült, kézzel írt kotta dallama volt a Kaddis szövegére, a másik két szerző közül az egyik helybeli, a másik izraeli. A fesztiválon kiállították az országban a XVI. század óta fennmaradt legértékesebb zsidó kulturális emlékeket.

*

NÉMETORSZÁGI ÚJ OKTATÁSI INTÉZETEK. 54 év után ismét zsidó hittanári diplomát adtak át Düsseldorfban. Északrajna-Veszfália tartományban négy ifjú és egy hölgy biztosítja majd az iskolákban a zsidó gyerekek fakultatív hitoktatását.

A híres egyetemi városban, Heidelbergben egy újjáépített patinás épületben felavatták a Zsidó Tudományok Főiskoláját. A minden hallgató számára nyitott intézet a Németországi Zsidók Központi Tanácsának irányítása alatt áll, de működését az állam finanszírozza. Az ünnepség a mezüze felszegelésével kezdődött.

*

ZSIDÓ HONATYÁK ANGLIÁBAN. Az alsóházban jelenleg 42 zsidó képviselő foglal helyet, közülük 18 a konzervatív párt tagja, 11 munkáspárti, 10 liberális és 3 a zöldekhez tartozik. A kormánynak is vannak zsidó tagjai: Malcolm a védelmi, Michael Howard a környezetvédelmi tárca birtokosa. Az áprilisi választások után Anglia főbírája (Lord Chief Justice) egy markáns zsidó jogász, Lord Taylor of Goosforth lett. A Lordok Házában 3 zsidó található.

*

ENGEDMÉNYEK SZÍRIÁBAN. Feloldották az ott élő 4500 zsidó utazási korlátozását, és a vagyonukat korlátozó elidegenítési tilalmat. Hosszú éveken át Szíriából csak az a zsidó utazhatott ki, aki hátrahagyta családját, és visszatéréséig 1000 dollár biztosítékot tett le. Továbbra is tiltva maradt a kivándorlás és az izraeli látogatás. Ennek ellenére sokan abban bíznak, hogy elhagyhatják az őket gyűlölő környezetet. Ha ez bekövetkezik, akkor az arab államok közül már csak Marokkóban él majd jelentős számú zsidó.

MbJ

Címkék:1992-09

[popup][/popup]