Hírek

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Izrael, Külföld

Zsidómentes városok, arabmentes utak?

IZRAEL AZT TERVEZI, hogy a palesztin autonómia kibontakozásával párhuzamosan új útrendszert épít ki a Jordán nyugati partján. Ez mintegy 400 kilométeren át 300 millió dolláros pro­jektum keretében a nyugati part mind a száznegyven zsidó települését össze­kötné. Ebből mintegy 160 kilométer azt a célt szolgálja, hogy az izraeliek kike­rülhessék a térség arab városait, 240 kilométer pedig úgynevezett stratégiai útvonal. Minderre azért van szükség, hogy 1. a hadsereg végrehajthassa a szükséges átcsoportosításokat, 2. az izraeliek elkerülhessék az arab fennhatóság alá eső területeket. Az új útrendszeren csak izraeliek közleked­hetnek majd. Az egész terv 3-9 hónap alatt kivitelezhető – vélik a szakem­berek.

* * *

Zsugorodó Moszad

A BÉKEFOLYAMAT következtében az izraeli titkosszolgálat egyes osztá­lyait megszüntetik – jelentette a londo­ni Foreign Report. Ez a sors vár a Jordániával és az öböl-országokkal foglalkozó szekciókra és lehet, hogy köve­tik őket a tunéziai és a marokkói részlegek is.

* * *

Izraelt letörölték a térképről

A CASABLANCAI gazdasági csúcsértekezleten részt vevő egyiptomi dele­gáció olyan térképeket osztogatott a tanácskozáson, amelyen Izrael nem található meg: mind az ország nevét, mind annak határait „lefelejtették” a térképről.

Címkék:1995-02

[popup][/popup]