Hírek

Írta: R. A. - Rovat: Archívum, Izrael

A hosszútávfutás meggyorsítja a fálásák beilleszkedését

Mivel az afrikaiakhoz hasonlóan éltek évszázadokon át, várható, hogy az Etiópiából érkezettek is nagyszerű futóeredményeket érnek el.

22-29 éves korú etióp fiatalemberekből válogatott csapat folytat intenzív edzést, megcélozva a világ élvonalának eredményeit, hogy Izraelt majd nemzetközi versenyeken képviselje.

Atlétikai tréningnél jóval többet nyújtó programban vesznek részt, amelynek kísérő célja a résztvevők képzése, középiskolai érettségire, valamint egyetemi felvételi vizsgákra való felkészítése.

A csapat heti három alkalommal tart edzést a Tel-Aviv stadionban, tanulás előtt reggelente bemelegítő futással kezdik, s naponta egyénre szabott gyakorlatokkal folytatják. A résztvevők feléről már elmondható, hogy a 800 méterestől a maratoniig minden távon a legjobb izraeli atléták közé sorolhatók.

Rabin támogatást keres

Rabin miniszterelnök felhívta a szétszóratásban élő zsidóságot, „fejezzék” ki, hogy támogatják a történelmi jelentőségű békeszerződést… Izrael és a palesztinok közölt.” Az amerikai zsidó szervezetek (UJA) országos vezetőségéhez intézett felhívásában Rabin sürgette a zsidó népet, hogy „vegyenek részt a békefolyamatban” Izrael szomszédaival.

Az INTEL egymilliárd dolláros üzemet tervez

A kaliforniai Intel elektronikai cég izraeli leányvállalata bejelentette, hogy új üzemel tervez építeni Izraelben, ezúttal Jeruzsálemben. A beruházás értéke 700 millió és 1,5 milliárd dollár között van. Januárban az izraeli kormány 380 millió dolláros támogatást hagyott jóvá az ottani beruházások ösztönzésére.

A Héber Egyetem kínai kapcsolata

A jeruzsálemi Héber Egyelem tudósai segítenek a kínaiaknak abban, hogy jegenyéket neveljenek nehéz természeti körülmények között. A közös német-kínai-izraeli terv lesz az első, amelyet a német-izraeli mezőgazdasági kutatási egyezmény alapján rendelkezésre álló pénzből finanszíroznak Kínában.

Vizsgálódás a körülmetélés körül

Zeév Rosenberg, a vallásügyi minisztérium főosztályvezetője bejelentette, hogy egy bizottság kivizsgálja egy állítólagos kényszer-körülmetélés ügyét. Az esemény elszenvedője egy orosz bevándorló család ötéves gyermeke és a dolog Beérseván történt. Ha a bizottság úgy dönt. hogy a műtét a szülők beleegyezése nélkül zajlott le, a két mohél engedélyét visszavonják.

Engedélyek a Falas Mura közösség számára

A Bevándorlási Minisztérium szóvivőjének nyilatkozata szerint a Falas Mura közösség 400-500 tagja engedélyt kap arra, hogy az év végéig csatlakozzon Izraelben élő családjához. Ősz elején már a Falas Mura negyedik csoportja érkezett meg a Ben-Gurion repülőtérre és ezzel a múlt nyáron megkezdett családegyesítések óta 117-re emelkedett az Izraelbe érkezett Falas Mura száma.

R. A.

Címkék:1994-01

[popup][/popup]