Hiányosságokat talált az ÁSZ a Holokauszt Emlékközpontnál

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 30. A számvevőszék azt javasolja a közalapítványnak vizsgálják felül az intézmény belső szabályzatait 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány gazdálkodásáról készült, hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében egyebek mellett azt javasolja a kuratóriumnak, vizsgálja felül az általa működtetett intézmény belső szabályzatait. A Holokauszt Emlékközpont közölte: a kuratórium a megállapítások alapján részletes intézkedési tervet fogadott el.

A nemzeti kulturális örökség minisztere az alapító okirat módosításait a törvényi előírásnak megfelelően nyilvánosságra hozta – írta az ÁSZ.

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az alapító okirat és annak módosításai a közalapítvány által kezelt és fenntartott gyűjteményre vonatkozóan belső ellentmondást tartalmaztak, mivel a gyűjteményt közlevéltárinak minősítették és előírták a közlevéltárak nyilvántartásába történő bejelentkezési kötelezettséget, a köziratok gyűjtését azonban csak másolatban engedélyezték.

A számvevőszék azt javasolja az oktatási és kulturális miniszternek, kezdeményezze az alapító okirat módosítását az ellentmondás megszüntetése érdekében.

Az ÁSZ az ügyvezető igazgatónak azt indítványozta, hogy gondoskodjon a belső szabályzatok előírásainak maradéktalan betartatásáról.

A közlemény szerint a közalapítvány alapító okirata a törvényi előírásoknak megfelelően szabályozta az alapítvány működését, gazdálkodását, valamint a törzsvagyonon felüli induló vagyon és a központi költségvetési támogatás felhasználását.

Noha a közalapítvány rendelkezett a számviteli törvényben előírt, a kuratórium által elfogadott szabályzatokkal, azok nem teljes körűen, és nem az alapítványi sajátosságok figyelembe vételével szabályozták a számviteli elszámolás rendjét, a szabályzatok előírásai csak részben érvényesültek a gyakorlatban – állapította meg a számvevőszék. Kitért arra: a közalapítvány az éves beszámolóját 2005-ben az alapító okirat előírásának megfelelően országos sajtó útján közzétette, 2004-ben azonban ezt a kötelezettséget nem teljesítette.

Hozzátette azt is, hogy a kuratórium a Polgári Törvénykönyvben és az alapító okiratban előírt beszámolási kötelezettségének a költségvetési támogatások felhasználásáról szóló elszámolás, valamint az Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által előírt kötelező adatszolgáltatás megküldésével tett eleget.

A kuratórium a költségvetési és egyéb támogatásokat, valamint a közalapítvány saját bevételeit az alapító okiratban meghatározott céljainak megvalósítása érdekében használta fel – derül ki az összefoglalóból.

Az emlékközpont megnyitásától kezdve rendelkezett az alapító okirat által előírt működési engedéllyel, amely szerint a gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény – írta a számvevőszék.

Kardos Zoltán, az emlékközpont kommunikációs vezetője az ÁSZ-jelentés kapcsán az MTI-nek hétfőn mindössze annyit mondott: a közalapítvány kuratóriuma 2007. július 11-i ülésén részletes intézkedési tervet fogadott el a számvevőszéki megállapítások alapján a hatáskörébe tartozó kérdésekről.

(Forrás: hirado.hu/MTI)

[popup][/popup]