Hazánkba érkezik Izrael főrabbija

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hetek Online

2008. június 20. 2008. június 22-én vasárnap Yona Metzger, Izrael főrabbija Magyarországra érkezik, hogy a kilenc európai ország (Magyarország, Lengyelország, Ukrajna, Szlovákia, Románia, Csehország, Szerbia, Horvátország, Bulgária) zsidó közösségeit magában tömörítő KERT – Kelet-európai Rabbik Tanácsának vezetőségével, és magyar elnökével Oberlander Báruch rabbival folytasson tárgyalásokat.

A legmagasabb rangú zsidó vallási vezető azért érkezik hazánkba, hogy a térség közéleti illetve oktatási helyzetéről tájékozódjon. A főrabbi egyben átadja az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) V. kerületi központjának és zsinagógájának új bővítését. Ez a zsinagóga Budapest első új imaháza a Holokauszt óta. A vallási vezető várhatóan hazai zsidó közösségi vezetőkkel és közéleti személyiségekkel is tárgyalni fog.

Yona Metzger, mint Izrael és a világ legfontosabb zsidó vallási vezetője különösen nagy figyelmet szentel a diaszpóra és azon belül is a nagy múltú Közép-kelet Európa zsidó élet felvirágoztatására irányuló erőfeszítéseknek. A közösségek újjáéledésének kulcsa a szabad közösségi élet és a mélyre ható, hagyományhű oktatás, éppen ezért Metzger főrabbi ennek a két témának szenteli látogatását.

Magyarországon a háború előtt is a térség egyik legjelentősebb közössége élt – ma itt él Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége. Ilyen nagy számú, zsidó felmenőkkel rendelkező személy Európában csak Franciaországban, Nagy-Britanniában és Oroszországban található. Az elmúlt két évtizedben a zsidó származású emberek tömegei keresik és találják gyökereiket, egyre többen keresik az elvesztett ősi forrást. Mára hazánkban zsidó reneszánsz bontakozott ki. Ennek a reneszánsznak azonban elkerülhetetlen feltétele a felsőszintű zsidó oktatás kereteinek megteremtése, éppen ezért az izraeli főrabbi, látogatásának alkalmával, örömmel jelenti be Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, az EMIH a New York-i Lubavitz Yeshiva egyetemmel közös három éves főiskolai programjának, a „Jewish Leadership” programnak az elindítását. A program célja diplomás, nagy tudású, a zsidó tudományokban jártas fiatal zsidó vezetők és oktatók képzése.

A zsidó reneszánsz legalább ilyen fontos előfeltétele azoknak a kereteknek a megteremtése, amelyek egy sokszínű zsidó közösségi élet kibontakozását biztosítják. Izrael főrabbija korábbi személyes találkozókon (Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Mádl Ferenc államelnökkel és Hiller István, oktatási és kulturális miniszterrel) már felhívta a figyelmet az ezen a téren tapasztalható hiányosságokra.

Jelenlegi látogatása alkalmából a magyar közélet más meghatározó szereplőivel is találkozni kíván, és ismét nyomatékosítani kívánja annak a diszkriminatív helyzetnek tarthatatlanságát, hogy a Magyar Állam a hagyományőrző közösségeket diszkriminálva a neológ irányzatnak ad monopóliumot a zsidó képviselet terén.

A 22-i megnyitó másik különleges eseménye, hogy ennek a napnak az estéje a zsidó naptár szerinti sziván hó 20., mely hagyományosan az ortodox rabbik által meghatározott Holokauszt-emléknap. Ezen a napon kezdődik az EMIH hagyományos megemlékezés sorozata, melynek során minden este egy-egy közösségről és egy, a Holokausztban elhunyt mártír személyről emlékezik meg a közösség hagyományos Misna-tanulással és a kádis imával. A megemlékezés-sorozatot, mely egyben azt is szimbolizálva, hogy nincs nemesebb emlékezés, mint az újjáépítés, újjászületés, idén Metzger főrabbi nyitja meg.

[popup][/popup]