Gyurcsány: Magyarország soha többé nem lesz hűtlen polgáraihoz

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007.09.07.

Magyarország soha többé nem lesz hűtlen a polgáraihoz, a magyar állam a közösség minden tagját megvédi a kirekesztéstől és a gyűlölet tetteitől – közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken a zsidó újév alkalmából írott üzenetében.

“A magyar zsidóság a nemzet része, kultúrája, hagyományai, e közösség tagjainak erőfeszítése és munkája erősebbé teszi Magyarországot” – olvasható a dokumentumban, amelyet a kormányszóvivői iroda juttatott el az MTI-nek.

  Gyurcsany Ferenc  
  Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök  

A kormányfő szerint az idei zsidó újévre megfogalmazott jókívánságoknak is “más akusztikát, szomorúbb hangzást” kölcsönöz az a tény, hogy a közelmúltban Magyarországon is megerősödtek azok a csoportok, amelyek “nyíltan tisztelegnek a hungarista, nyilas eszmék és jelképek előtt”, és amelyek láttán okkal érez aggodalmat több hazai közösség, közöttük a magyarországi zsidó közösség is.

A szolidaritás kifejezése, újbóli megerősítése nemcsak azért fontos, mert a köztársaság egyik alapértéke, a szabadság és az egyenlőség mellett, a testvériség, hanem azért is, mert a kirekesztő, gyűlöletkeltő ideológiák és mozgalmak “sajnos újra és újra felütik a fejüket és teret követelnek maguknak az életünkben” – olvasható a miniszterelnök üzenetében.

Ezért is tartja fontosnak – folytatta Gyurcsány Ferenc -, hogy a köztársaság miniszterelnökeként a nemzetalkotó nemzetiségek, vallási vagy más alapon szerveződő közösségek jeles napjain személyesen is üdvözletét küldje azoknak, akik magukénak érzik az adott ünnepet.

“Az Önök öröme a mi örömünk, az Önök ünnepe a mi ünnepünk is! Félelem nélküli, szerencsében gazdag, boldog újévet kívánok mindannyiuknak – sana tova!” – írta a miniszterelnök.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]