Gazdasági hírek

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Gazdaság, Izrael, Külföld

MEGHALADTA az egy milliárd dol­lárt Izrael élelmiszerexportja. Ebből 546 milliót hozott a naponta külföldre szállított friss gyümölcs és főzelék, zöldség, jelentős bevételt jelentett a mélyhűtött ám, a konzerv, a hús és hal, a csokoládé és más édesség. Az el­következő években fejlődés vár az élelmiszer-feldolgozó ipar fő termé­keire: a citruslevekre, a paradicsomra, az étolajra, sűrítményekre és ízesítőkre.

A mezőgazdasági termékek több mint felét Nyugat-Európába, főleg Angliába és Franciaországba szállítják, 40 százalékát az USA-ba; jelentős a volt szocialista országok vásárlása is. Az oroszok a többi között vodkát is vesz­nek.

***

NÉHÁNY KÖZSZÜKSÉGLETI cikk importjából rekorderedmény született 1994-ben. Autóból 125 ezret szállítot­tak az országba, ami 12 százalékkal több, mint az előző esztendőben; a 46 ezer hűtőszekrény 54 százalékos emelkedést jelent, a 140 ezer mosógép 22,4 százalék plusz, míg a 285 000 tévékészülék 12 százalékkal nagyobb választékot jelentett 1993-nál.

***

A BANK HAPOALIM és a román Kül­kereskedelmi Bank megállapodott ab­ban, hogy közösen vállalják 13 millió dollár román visszafizetésének garan­ciáját abból a 30 millió dollárból, amit izraeli cégek fektetnek a Románia la­kosságának nyilvántartását szolgáló kompjuterprogramba.

* * *

IZRAELI ÉS JORDÁNIÁI utazási irodák növekvő idegenforgalomra ké­szülnek. Ezt segíti elő, hogy 1995. már­cius 1-jétől már személygépkocsival is lehet a másik országba utazni, és Jordániában fizetőeszközként elfogad­ják a sékelt.

* * *

HADIIPARI EGYEZMÉNYT írt alá Izrael és Görögország. Ennek keretében műszaki leírásokat, szabadalmakat cserélnek, és növekszik a két ország közötti fegyverkereskedés.

Címkék:1995-04

[popup][/popup]