Für Lajos “kitagadta” Deutschot

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság

2008. május 7. / Csuhaj Ildikó Nem tesz jót senkinek, ha a jövőben bárhol, bárki összemosná, amit a Deutsch név, s azt, amit a Für név képvisel. Legyen ki-ki az, ami. A Deutsch maradjon, ami volt, s ami láthatóan ma is: kokárdával színezett liberális – ezt Für Lajos írta vejének, Deutsch-Für Tamásnak szánt válaszlevelében, amely egy radikális jobboldali honlapon jelent meg.

A magát csak jó öreg gárdistának aposztrofáló Für Lajos megbocsáthatatlannak érzi, hogy veje két hete a Heti Válasznak adott interjúban gyakorlatilag elhatárolódott a “magyar gárdázó apósától”. Az egykori Antall-kormány honvédelmi minisztere leginkább azon háborodott föl, hogy az interjúban Deutsch-Für Tamás az “Apák és fiúk” kapcsán felhozta Bauer Tamás, Pető Iván és az említett politikusok “apukáit” is.

– Mintha kést vágtak volna belém – írja válaszlevelében Für Lajos, aki kikéri magának a Bauerék apa-fia hasonlatát olvasva, hogy bármikor a “kommunista gengszterekhez” hasonlítsák. Für Lajos – akinek a lánya Deutsch-Für Tamás felesége – arról is említést tesz, hogy Deutsch számára politikailag nem volt egészen haszontalan, hogy az ő családi nevüket használja. – A gyalázatosan inkorrekt nyilatkozat azonban azt mutatja, hogy épp a “gárdás” kiállásom miatt a helyzet megfordult: ami előnyös volt, előnytelenné vált.

Deutsch-Für Tamás, aki a Für Lajos lányával kötött házassága után vette fel felesége (illetve apósa) nevét, a Heti Válasz április végi számában úgy fogalmazott: “Tisztelem és szeretem az apósomat, de ebben a kérdésben (mármint a gárdázásban – a szerk.) egyáltalán nem értünk egyet, aminek hangot is adunk olykor. Meggyőzni valószínűleg nem fogjuk egymást.” Tegnap apósa válaszlevelének megjelenése után az Indexnek megismételte: továbbra is tiszteli, szereti apósát, de nem ért egyet a szerepvállalásával.

[popup][/popup]