Fideszes szervezésű ellentüntetés égette szénné Tomcatet

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2008. április 7. / Kiss Ádám Közel tízszeres túlerőben lévő, fideszes önkormányzati képviselő által szervezett ellendemonstrációval kellett szembenéznie annak a harminc szélsőjobbosnak, akik a napokban felgyújtott újlipótvárosi jegyiroda megrendszabályozására készültek.

A magyar gárdistákból és a Tomcat nevű blogger radikális haverjaiból álló társaságnak jegy nélkül kellett visszavonulnia. Később visszatértek, de a rendőrség feloszlatta őket és az ellentüntetőket is.

Magyarországon, ha vitatják is, de egy alapvető szabadságjog láthatóan teljesül: mindenkinek joga van az utcára vonulni, és ott hülyét csinálni magából ország-világ színe előtt. Valami hasonló történt ma délután is Budapest XIII. kerületében, annak is újlipótvárosi részén. Itt, a Jászai Mari téren fekete ruhába öltözve érkező radikáljobbosok gyülekeztek, akik a tervek szerint sorban bementek volna a Hollán Ernő utcai jegyirodába, hogy a Kárpátia, vagy más nemzeti rockzenekarok jegyei után érdeklődjenek.

Március 20-án ugyanis a jegyirodában szóváltásba keveredett egy vevő az eladókkal. A lány egy úgynevezett nemzeti rock zenekar koncertjére akart jegyet venni, ám a jegyvásárlásból nem lett semmi. Nem tudni, pontosan mi történt, de állítólag a lányt lefasisztázták. Ő mindezt szóvá tette különböző szélsőjobboldali fórumokon, majd április 1-én csattant a Molotov-koktél az üzlet kirakatában: a tettet a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevű zavaros szervezet vállalta magára.

A hétfői flash mob ellen azonban a kerület egyik fideszes önkormányzati képviselője, Szabó György ellencsődületet szervezett. Tomcat a blogján előre közölte, hogy csupán néhány “szájkaratés bölcsésszel” kell majd szembenézniük. A Jászai Mari téri gyülekezőn azonban valami mégsem stimmelt, mivel az ellendemonstrátorok jelentősen többen gyűltek össze, mint a “jegyvásárlásra” készülő radikálisok.

Antihazafias Népfront

Az ellentüntetés már délután négy órakor legalább száz főt számlált. A tömegben mindenféle generáció képviseltette magát. Főképp helyi lakosok voltak jelen, de különféle celebritások is megjelentek, például Gerendás Péter zenész. Jelen volt Babarczy Eszter szociológus, Fidelitas- és SZDSZ Új Generáció-tagok is. A közel kétszázötven-háromszáz fős tömeg a térről átvonult a jegyirodához, hogy a testével állja útját a felvonuló radikálisoknak, egy ideig azonban csak a közlekedés útját sikerült elállni.

A szélsőjobbos akciócsoport a kezdeti öt-hat főről a fél ötös kezdésre már a biztatóbb harmincfős létszámra duzzadt, amivel majdnem elérte a téren gyülekező készenléti rendőrök létszámát. Fél ötkor még meglehetősen bizonytalanoknak tűntek, azonban nem sokkal később mégis megindultak, át a jegyirodához.

A csoportosulásban Magyar Gárda-tagok is voltak, akik a parlagfű-kommandó kendőjét vették a fekete ruhájuk alá. A túlerőben lévő ellentüntetők mellett a jelentős rendőri készültséggel is szembe kellett néznie a jegyirodába induló hazafias tömörülésnek, akik végül elakadtak a bolthoz vezető mellékutca sarkán. A rendőrök a körülálló ellendemonstrátorok gyűrűjében igazoltatni kezdték a hazafiakat, akik közül a hátrébb állók a hevesebb vérmérsékletű ellentüntetőkkel kezdtek ideológiai szópárbajba.

Azért, mert magyarok

Néhány túlmozgásos antifasisztának a Tomcat biciklijét dobáló gárda-ellentüntetés után itt is sikerült lemennie a honmentő zsebnácik színvonalára. Az egyikük például egy Hitler-pulóveres fiatalt kezdett rángatni, hogy mindenki láthassa, milyen ábra van a ruháján. Az ellendemonstrátorok időnként “Nácik haza!” skandálásba kezdtek, mire az önnön náciságukat mindig hevesen tagadó szélsőjobbosok az “Itthon vagyunk!” skandálásával válaszoltak. Végül egy-két szolidabb zsidózás közepette belátták, hogy itt nem fognak Kárpátia-jegyhez jutni, és elindultak vissza a Jászai Mari tér irányába.

Lelépés mégsem lett, mivel egy sarokkal feljebb megálltak. Ennek következtében az ellentüntetők is maradtak, annak ellenére, hogy a rendezvény nem volt bejelentve. A rendőrség végül kitessékelte az ellendemonstrátorokat az utcából, egyszersmind sorfalat vont a jegybolt elé. A szélsőjobbosok a közeli utcákban egy kört téve ezután visszajöttek, de csalódniuk kellett. Ezúttal már a többük által jól ismert kék sorfallal kellett szembenézniük, akik még egy sajtótájékoztató megtartását sem engedélyezték nekik.

Ekkor már a szokásos rendőrségi taktika szerint minden sarkon rohamrendőrök álltak. A zsaruk a bolt elől is elkezdték kipucolni szélsőjobbos lúzereket, akik most már végleg kénytelenek voltak belátni, hogy az újlipótvárosi jegypuccsnak annyi. Tomcat közölte a maradék hívekkel, hogy ezután az Egyenlő Bánásmód Hatóságánál és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnél fognak egyenként feljelentést tenni, mivel diszkriminálták őket magyarságukkal, és nem kaphattak jegyet. Mintha tényleg azért csinálták volna.

[popup][/popup]