Felavatták a Magyar Zsidó Közösségi Házat

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

Ünnepélyes külsőségek között nyitotta meg kapuit 1994. október 16-án vasárnap Budapesten a VI. kerület Révay utca 16. szám alatt a Magyar Zsidó Közösségi Ház. Az Amerikai JOINT Magyarországi Irodája, a Londonban élő Bálint család, a Magyarországi Zsidó Hit­községek Szövetsége, a Budapesti Zsidó Hitközség, a Brit Központi Alap (CBF) s az ORT Világszervezete együttműködése és anyagi támogatása tette lehetővé az in­tézmény létrehozását.

A megnyitó alkalmával Dr. Schweitzer József főrabbi mondott áldást a mezüzére, Cheryl Mariner, a Brit Központi Alap képviseletében avatta fel az emléktáblákat, Dr. Kovács Pál népjóléti miniszter, Milton A. Wolf nagykövet, az Ameri­kai JOINT elnöke képviseletében Michael Schneider, Harry Kleeman, a Brit Központi Alap elnöke, Dr. Ellen Isler, az ORT világszervezet főigazgatója, Moshe Jahoda, a Magyarországi JOINT Iroda volt igazgatója, és Zoltai Gusztáv a BZSH és a MAZSIHISZ igazgatója mondott ün­nepi beszédet. Gergely Ágnes versét a költőnő és Gáti Oszkár mondta el, s közreműködött az Országos Rabbiképző Intézet Goldmark Kórusa, valamint a tánccsoport.

Mint már korábban is hírt adtunk róla:

A Révay utcai Központban kap helyet a Forrás Zsidó Oktatási Központ, mely tanárok, diákok és kutatók számára egyaránt lehetőséget biztosít, hogy számítógépes rendszere által kapcsolatot létesíthessenek izraeli és más külföldi egyetemekkel és könyvtárakkal, valamint közreműködik ok­tatási tananyagok és tantervek kidolgozásában; a Salom Klub, holocaust túlélők és családtagjaik részére, átfogó holocaust archívummal; könyvtár (zsidó témájú videó és audiovizuális gyűjteménnyel) és kerámia műhely.

Irodaházként is funkcionáló épületben több zsidó szervezet is közös otthonra talál, létesítményeit, előzetes egyeztetés alapján, bármely zsidó szervezet igénybe veheti.

Címkék:1994-11

[popup][/popup]