Etióp étrend

Írta: (szécsi) - Rovat: Archívum, Gasztro, Technika - tudomány

Az etióp bevándorlók újabban táplálkozási gondokat okoznak az izraeli egészségügynek. Túl sok cukrot és hamburgert fogyasztanak, következésképpen ugrásszerűen nőtt közöttük a cukorbetegek száma, terjednek olyan betegségek, mint a magas vérnyomás és az elhízás.

A Salamon-akció keretében érkező etióp gyerekeket elárasztották süteményekkel, csokoládéval, tortákkal. Szeretetből tették ezt velük, meggondolatlanul. Az izraeliek és a bevándorló etiópok között nemcsak nagy kulturális szakadék van, hanem csak lassan és nehezen áthidalható táplálkozási különbség.

A bevándorlók Etiópiában nem ismerték a magas vérnyomást, a kövérséget, a fogszuvasodást, a gyulladt fogínyt. Most Izraelben mindezzel alkalmuk volt megismerkedni.

Az egészségügyi hatóságok, a Jointtal, táplálkozási szakemberekkel együtt most hosszútávú programot dolgoztak ki az etióp-olék táplálkozási szokásainak lassú, az egészséget nem rontó átalakítására. A programban társadalmi munkások és szociális gondozók is résztvesznek.

Három év óta tanulmányozzák 100-100 etióp bevándorló étkezési szokásait, olyanokét, akik már egy éve élnek Izraelben. A szülőföldjükön a fálásák alapvetően másképpen éltek: két-három naponta készítettek sült húst, ezt kis mennyiségben fogyasztották, friss kenyérrel, az „indzsará”val. Hozzáadtak egy olyan ételkülönlegességet, amelynek alapja a paradicsom volt, hüvelyesekkel, bárányhússal és… sörrel. A gyümölcsök közül jóformán csak az almát és a banánt ismerték. Cukrot és olajat pedig alig fogyasztottak.

Az izraeli táplálkozási szakemberek szerint az etiópok étrendje – most nem az éhség-övezetekről van szó – nagyon egészséges.

(szécsi)

 

Címkék:1993-10

[popup][/popup]