Eszter zöldséget evett, és nem báránycombot (P. K.)

Írta: P. K. - Rovat: Archívum

A Purim hősnője alternatív Hámántáskát kínál

A midrás szerint Eszter királynő két ma­lom között őrlődött, ahogy férjhez ment Ahasvérus királyhoz. A szerény körülmények között nevelkedett, ám gyönyörű lány megnyert egy szépségversenyt, és Perzsia egyik luxus palotá­jában kötött ki.

Eszter nagybátyja, Mordeháj, aki rá­beszélte szép unokahúgát, hogy indul­jon a versenyen, azt remélte, hogy be­folyással bír majd a királyra, és legyőz­heti a király kedvenc minisztere, Hámán zsidógyűlöletét. Mielőtt egész Per­zsiát megszabadította volna a zsidók­tól, Hámán a királyi palotával akarta kezdeni a tisztogatást. Megtiltotta, hogy a rituális állatvágó, a sakter átlépje a palota küszöbét, így a zsidók nem juthattak kóser élelemhez. Minthogy Esz­ter nem volt hajlandó elhagyni a hitét, nem ehetett többet húst, azaz vegetári­ánus lett. A királyi ünnepségeken a ki­rályné különböző, babból és borsófé­lékből készült ételeket fogyasztott.

A történetet ismerjük jól: Eszter és vele Mordehaj győzedelmeskedett, sike­rült megmenteni a zsidók életét. Ennek örömére, Ahasvérus palotájában min­den évben megünnepelték Hámán bu­kásának és a zsidók megmenekülésé­nek az ünnepét, és a purimi lakoma tra­díciójába bekerült Eszter egyik kedvenc vegetáriánus étele, a csicseriborsó is. Ez a hagyomány a mai napig él a közel-keleti purimi vacsora menüjében.

Címkék:1999-03

[popup][/popup]