Emlékművet kapnak a náci népirtás fekete áldozatai

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. szeptember 20. Németországban és a világon is első alkalommal állítanak emlékművet a nácizmus színesbőrű áldozatainak: egykori berlini háza mellett egy Stolpersteine, azaz Magyarországon is ismert botlatókő emlékezik majd Mahjub bin Adam Mohamed életére.

Az elmúlt pár hónap során Magyarországon is több alkalommal avattak fel botlatóköveket azzal a céllal, hogy a gyalogosok azokban mintegy megbotolva emlékezzenek a holokauszt áldozataira. Egész mostanáig a hasonló kövek a zsidó áldozatok otthonát és az ott élők sorsát szimbolizálták, ám hamarosan első alkalommal emlékeznek hasonlóképp a népirtás más áldozataira, így a feketékre, a homoszexuális, cigány, kommunista és politikai üldözöttekre is.

A projektet vezető Gunter Demnig a Guardian című brit lap tudósítása szerint 12 ezer hasonló követ szeretne elhelyezni Németországban, és az akció eddig sikeresnek mondható. Egyedül München városa utasította vissza a hasonló kövek lerakását, mondván az csak fokozná az antiszemitizmust.

De kire is emlékeznek? A Tanzániában született Bin Adam 10 éves korában lépett be a gyarmati kelet-afrikai adminisztrációba, majd később a német hadseregben szolgált. 1929-ben költözött Berlinbe, ahol szinte azonnal összeütközésbe került a hatóságokkal, akik megtagadták, hogy a korábbi szolgálataiért járó összeget kifizessék neki. Bár kérését elutasították, mégis a maradás mellett döntött: pincérként hotelekben dolgozott, illetve filmekben is statisztált.

Egy német nőt, Maria Schwandert vett feleségül, és három közös gyerekük született: Adam, Annemarie és Bodo. A családja azonban afférjai és az azokból született törvénytelen gyerekei miatt nem volt hosszú életű. 1941-ben “fajok közti házasságszédelgés” vádjával letartóztatták és a sachsenhauseni koncentrációs táborba vitték, ahol 1944 novemberében halt meg.

Az emléktáblát a berlini Brunenstrassén álló háza mellett helyezik majd el, és ezzel párhuzamosan jelenik meg az életéről Marianne Bechhaus-Gerst Őszintén a halálig című könyve. A mű egyben a Harmadik Birodalom feketék elleni fellépését is bemutatja az erőszakos sterilizálásoktól a kivégzésekig.

A 20. század elején a németeknek kiterjedt gyarmatai voltak Afrikában, és amint azt a könyv is bemutatja, a német orvosok gyakran végeztek emberkísérleteket a helyi lakosságon. Az első világháború után aztán amikor a franciák elfoglalták a Rajna-vidéket, sokszor gyarmati fekete katonák vonultak fel a megszálló csapatokban. Ennek eredményeként több száz színesbőrű gyerek született a térségben, akiket később a hitleri propaganda áldozataiként üldöztek: 1937-ben egy tisztogatási akció keretében összegyűjtötték őket, majd altatás nélküli erőszakos sterilizálást hajtottak végre rajtuk.

(Forrás: www.mult-kor.hu)

[popup][/popup]