Emberi jogok…

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külpolitika

… Irakban

Január 10. és 23. között az iraki hadsereg mészárlást rendezett Irak déli részén, egy jobbára siíták lakta területen. Az Amnesty International információi szerint a katonaság har­mincnál több falut támadott meg. Az akció célja hihetőleg katonaszö­kevények kézre kerítése volt, akik a Tigris és az Eufrátes alsó szakaszá­nál elterülő mocsaras vidéken lap­pangtak évek óta. Az Iraki Emberijogi Társaság tízezerre becsülte a katonai akció során meghaltak és megsebesültek számát. Több mint tízezren hajléktalanná váltak.

A Kurdisztáni Hazafias Unió nevű iraki ellenzéki szervezet Londonban közzétett nyilatkozata egy másik iraki katonai akcióról szól: az or­szág északnyugati részén katonai he­likopterek tűz alá vettek és megöl­tek hatvan kurd halászt.

… Algériában

Az észak-afrikai ország fővárosa ötvenezres tüntetés színhelye volt január végén: a berberek mozdultak meg kulturális jogaikért. Az autóbuszokon és vonaton odasereglett tömeg elsősorban azt követelte, hogy minden algériai egyetemen lé­tesüljön intézet a berber nyelvek tanulmányozására. Az is elhangzott, hogy az állami tömegtájékoztatás adjon nagyobb teret a berber kul­túrának.

Címkék:1990-04

[popup][/popup]