Elzárják a vizet, kikapcsolják az áramot – Izrael válasza a rakétatámadásokra

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. szeptember 19. Ez lesz a legszigorúbb intézkedés, amelyet Izrael a közelmúltban hozott, megtorlandó a palesztin radikálisok napi rendszerességgel végrehajtott, Gázai övezetből indított rakétacsapásait.

Ellenséges területnek minősítette a Gázai övezetet az izraeli biztonsági kabinet; a Hamász palesztin iszlamista szervezet válaszul közölte, hogy a lépést hadüzenetnek tekinti.

A biztonsági kabinet döntése nyomán Izrael megszüntetheti a létfontosságú áram-, és vízszolgáltatást, valamint az üzemanyag-szállítást a Gázai övezetnek, ahol idén júniusban a Hamász radikális szervezet vette át a hatalmat – jelentették szerdán az izraeli rádióállomások.

Ez lesz a legszigorúbb intézkedés, amelyet Izrael a közelmúltban hozott, megtorlandó a palesztin radikálisok napi rendszerességgel végrehajtott, Gázai övezetből indított rakétacsapásait. Izrael abban bízik, hogy a nyomásgyakorlás hatására a Hamász végre felhagy a rakétatámadásokkal. A palesztin rakétavetők elleni izraeli légi csapások ugyanis nem bizonyultak elég hatékonynak.

A Hamász közölte: hadüzentnek tekinti az izraeli döntést. Fauzi Barhúm szóvivő kijelentette: a lépéssel Izraelnek az a célja, hogy kiéheztesse a palesztinokat, és rájuk kényszerítse a novemberi, amerikai támogatással szervezendő közel-keleti békekonferencia nyomán kialakuló, megalázó feltételeket.

Barhúm hozzátette még, hogy ha Izrael fegyveres akciókhoz folyamodik a Gázai övezetben, ők készek szembeszállni. “Nem adjuk meg magunkat, együtt fogunk harcolni minden emberünkkel.”

Kijelentése mögött az állhat, hogy a Hamász egy nagyobb szabású izraeli offenzíva veszélyével számol, amióta a múlt héten egy izraeli katonai támaszpontra becsapódó palesztin rakéta mintegy három tucat katonát sebesített meg.

(Forrás: MTI, Hírszerző)

[popup][/popup]