Eltemették a jesiva diákjait

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

A kormány kitart a palesztinokkal folytatott tárgyalások mellett
Forrás: Népszabadság

2008. március 8.

A Hamasz radikális szervezet tegnap magára vállalta, majd tagadta, hogy ők követték volna el a csütörtök esti merényletet a jeruzsálemi Merkaz Harav nevű jesiva (zsidó vallásos iskola) ellen, amelyben nyolc izraeli diák – köztük egy 15 éves is – életét vesztette.

A Kelet-Jeruzsálemben élő, húszas éveiben járó palesztin férfi, Alaa Abu Dein (aki alkalmanként a jesivánál dolgozott, mint sofőr) egy AK-47-essel a hóna alatt besétált az iskola könyvtárába, és tüzet nyitott az ott tanuló nyolcvan diákra. Szemtanúk szerint 500-600 golyót lőtt ki. Tízen megsérültek, hárman még mindig súlyosan sérülten fekszenek kórházban.

A fegyverropogás hangjára egy közelben lakó és korábban az iskolában tanult katonatiszt, David Sapira fegyverével a jesiva felé szaladt. Őt feltartóztatta egy rendőr, de az épület hátsó bejáratán át bejutott a könyvtárba, ahol hátba lőtte a terroristát, ellökte tőle fegyverét, majd átfésülte az épületet. A támadó nem halt bele ebbe a lövésbe, végül Jicak Dadon, a jesiva egyik diákja saját kézifegyverével lőtte fejbe – számolt be az Ynet izraeli internetes hírportál.

Mészárszék – így jellemezték a látványt a helyszínre érkező mentőalakulatok. A földön vértócsákban ázó könyvek hevertek. A nyolc áldozatot tegnap temették el, több ezer ember vett részt a búcsúztatásukon Jeruzsálemben. A jesivát vezető rabbi, Jakov Sapira beszédében figyelmeztetett: “Spirituális változásra van szükség, ideje, hogy erős, jó és megbízható vezetésünk legyen” – idézte szavait a Jerusalem Post.

A rabbi jól összegezte a vallásos cionisták, a jobboldal véleményét. Az Iszrael Beiteinu jobboldali (a kormánykoalícióban részt vevő) párt vezetője az izraeli parlament arab képviselőit hibáztatta a történtekért, és egyelőre kérdéses, hogyan lépnek (ha lépnek egyáltalán) a vallásos, szintén kormánypárti, Sasz tömörüléssel együtt az Olmert-kabinet ellen. Az izraeli vezetés mindenesetre kitart a palesztinokkal folytatott tárgyalás mellett.

A Merkaz Harav jesivát a zsidó telepesmozgalom, a vallásos cionizmus egyik fellegvárának tartják: a palesztin merénylő pontosan választotta ki célpontját. A gázai kivonulás óta magukat politikailag mellőzött, de morális fölényben érző csoport most ismét hatalmas nyomást gyakorolhat a kormányra. A zsidó telepesek mozgalma, a Yesha tanács rabbijai “az ellenséget felfegyverző és holokauszttagadókkal Jeruzsálem felosztásáról alkudozó” gyenge kormányt tette felelősség a történtekért.

A támadást egyelőre egy ismeretlen csoport, a Dzsalil Szabadság Zászlóalj – Emád Mugnije Mártírjai (a Hezbollah nemrég Damaszkuszban meggyilkolt egyik vezetőjére utalva) vállalta magára. Ezután a Hamasz egyik név nélkül nyilatkozó képviselője is bejelentkezett, később azonban a csoport tagadta az érintettséget – jelentette a Haarec napilap internetes portálja.

Ez volt a legvéresebb támadás Jeruzsálemben az elmúlt négy évben, és a legnagyobb merénylet a 2006. áprilisi tel-avivi öngyilkos támadás óta. Mahmud Abbasz palesztin elnök is elítélte a támadást, és így tettek vezetők világszerte. Kivéve az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A testületben most helyet kapó Líbia csak akkor ment volna bele az elítélő határozatba, ha a szöveg hivatkozott volna a múlt hétvégi izraeli katonai akció gázai, civil áldozataira.

[popup][/popup]