Elfogták a Romániában zsidó sírokat gyalázó magyar fiút

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság Online

2008. május 8. Elfogta a rendőrség azt a Fejér megyei fiatalt, aki zsidó sírokat rongált meg még tavaly Romániában egy internetes felvétel szerint. A 16 éves fiúval szemben garázdaság miatt indult eljárás, 17 éves román társával szemben a román rendőrség jár el – közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

Tavaly augusztusban az egyik internetes portálon, valamint televíziós híradásokban megjelent felvétel szerint egy fiatalember zsidó síremlékeket gyaláz, majd rongál meg. A felvételen látottak, valamint lakossági bejelentés alapján az NNI vizsgálatot indított az elkövetők felderítése érdekében.

A nyomozók első feladatai közé tartozott az elkövetők beazonosítása mellett az, hogy felderítsék, hol készült a felvétel, ezért Magyarország összes olyan temetőjét átvizsgálták, ahol a sírrongálást elkövethették. Végül az NNI nemzetközi kapcsolatrendszerét is felhasználva jutott el egy romániai falu izraelita temetőjéhez, ahol megtalálták a bűncselekmény helyszínét.

A rendőrök az adatgyűjtés és tanúkihallgatások nyomán jutottak el egy 16 éves, a Fejér megyei Balinka-mecséren élő fiúhoz. A rendőrség gyanúja szerint ő volt látható a felvételen. A fiú gyanúsítotti kihallgatásán beismerte tettét, de arra nem tudott érdemi magyarázattal szolgálni. Vele szemben garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A rendőrök beazonosították azt a 17 éves, román fiút is, aki mobiltelefonjával rögzítette a sírrongálást, de mivel ő román állampolgár és a bűncselekmény Romániában történt, elszámoltatása a román hatóságok feladata.

A legnagyobb videómegosztó internetes oldalra Tamás 1488 néven töltöttek fel tavaly augusztus közepén egy felvételt, amelyen két fiatalember látható egy zsidó temetőben. A videón jól látható az arcuk, és egyiküket Adriánnak szólítja a másik. A videót feltöltő személy a regisztrációs adatlapja szerint mindössze 20 éves.

A fiatalok sírköveket rugdosnak a felvételen, egyet össze is törnek. Egyikük megpróbálja levizelni az egyik sírkövet, ám ez meghiúsul. Közben mocskolódó megjegyzéseket tesznek. A két videófájlt nem sokkal később eltávolították az oldalról.

[popup][/popup]