Egyszerre volt opera- és médiasztár – Meghalt Beverly Sills

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 3.   Egyszerre volt opera- és médiasztár, aki magazinok címlapján és tv-show-kban szerepelt. Hetvennyolc éves korában rákbetegségben meghalt Beverly Sills amerikai énekesnő.

  Beverly Sills  
  Beverly Sills  

Belle Miriam Silverman néven született 1929. május 29-én Brooklynban, Európából származó zsidó szülők gyermekeként. Tízévesen a CBS amatőr énekversenyét nyerte, immár az énektanára által ajánlott művésznéven. Profi karrierjét 1945-ben kezdte egy utazó operett-társulattal, két évvel később azonban már az operaszínpadon debütált Philadelphiában Bizet Carmenjének Frasquitájaként.

Beverly Sills az 1950-es években futott be végleg, híres alakítása volt Verdi Traviatájának Violettája, az Éj Királynője Mozart Varázsfuvolájában, Massenet Manonjának címszerepe, Donizetti Lammermoori Luciája, míg Mozart Don Giovannijából eljátszotta mind Donna Elvirát, mind Donna Annát.

Az énekesnő valóságos nemzeti hős lett, a Time és a Newsweek magazinok úgy mutatták őt be címlapjukon, mint aki rátette az Egyesült Államokat az operavilág térképére.

Rendszeresen meghívták televíziós talkshow-kba, sőt egy időben az NBC-n saját műsora is volt. Meglepő módon azonban a New York-i Metropolitanban 1975-ben lépett fel először, emlékiratai szerint azért, mert Rudolf Bing, a Met főigazgatója “nem gondolkodott amerikai énekesekben”.

A művésznő 1980-ban vonult vissza a színpadtól, ezt követően a New York-i városi opera igazgatója lett. Ő vezette be első ízben Amerikában, hogy angol nyelvű feliratokat vetítettek a színpad felett a közönségnek. 1994-ben a Lincoln Center művészeti igazgatója lett, egyben az első nő és az első művész ebben a székben. 2002-ben leköszönt, hat hónappal később azonban kinevezték a Met igazgatójának.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]