Egy új moszkvai album

Írta: Kroó László - Rovat: Archívum, Képzőművészet

Hanuka a művészetben

A moszkvai Imidzs Kiadó sorozatot jelentet meg mintegy kétezer színes illusztrációval a FÁK országai zsidóságának vallási és háztartásukban használatos tárgyairól. A kezdeményezés jelentőségét emeli, hogy a széles közönség első ízben ismerkedik meg ezekkel a tárgyakkal. Az első mű A zsidó művészet remekei címmel egy 68 oldalas tanulmánnyal és 287 illusztrációval már el is hagyta a nyomdát.

Eleddig jóformán egyetlen kiállítás sem nyílt, nem készült monográfia, album, tanulmány e tárgykörben, s bár egyik-másik múzeumban, képtárban, könyvtárban fellelhetők voltak a raktárakban porosodtak. A változást nem csak az idő hozta magával, hanem az emberek is. Olyan kiválóságok, mint a nemrég elhunyt Pavel Zsoltovszkij professzor, a Lvovi Múzeum fáradhatatlan napszámosa, aki országszerte hallatlan kincseket ásott ki, kutatómunkájában nem ódzkodott még a szeméttelepektől sem. Az első album galíciai, orosz, ukrán, moldvai, litván, fehérorosz, grúziai, üzbég családok bronzból készült kancsóit, tálait mutatja be, s nagy többségben pedig hanukiákat. Ezeknek ágain leggyakrabban az oroszlán figurájával találkozunk, az ornamentális, geometriai rajzolatúak mellett. Megfigyelhető ezeken a gyertyatartókon a különböző népek művészetének hatása. Látni bőviben nyugat-, dél-európai motívumokat, sőt még szicíliait is, s visszamenve az ókorba szkíta, szarmata hatásokat is befogadta a zsidó művészet egy darabja.

A hitleristák és kiszolgálóik elpusztították a Szovjetunió elfoglalt részein is a zsidó templomok zömét. A véletlennek köszönheti egyik-másik zsinagóga fennmaradását. Ezek között említésre méltó a pogrebiscsei. A sorozat következő kötete a zsinagógákkal foglalkozik majd.

 

Címkék:1993-12

[popup][/popup]