Egy rendkívül bonyolult bűnügy

Írta: G. - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

Napjainkban a bűnüldözés erőit végső próbára teszi a bűnözés nagyarányú megnövekedése, továbbá az, hogy a legkülönbözőbb nációkhoz tartozó csempészek, üzérek, félkézkalmárok, pénzhamisítók és orgazdák nyitnak lerakatot és kirendeltséget az országban.

Ám egy heroincsempész banda felszámolása és bíróság elé állítása még az egyszerűbb feladatok közé tartozik, hiszen legföljebb csak Bangkoktól Sydneyig kell nyomon követni a delikvenseket. Annál nehezebb és bonyolultabb feladatot jelenthet rendőrség és ügyészség számára egy politikai bűnügy szálainak a kibogozása, amikor is – hogy csak az éppen aktuális példára utaljak – a József körúttól egészen a Népligetig kell követni a nyomokat, és nem néhány tucatnyi, hanem legalább két, ha ugyan nem három gyanúsított körül kell tisztázni a tényállást.

Nyilván a tényállás bonyolultsága lehet az oka, hogy a Szent Korona című jobboldali hetilap hasábjain folyamatosan elkövetett antiszemita uszítás ügye már a „nyomozás” szakaszában hónapokon át elhúzódott, nem is csoda: nem elég tudni, hogy az egyértelműen inkriminálható cikkek megjelentek e lapban, hogy szerzőik személyazonossága kétségtelen, hogy a lap fő- és felelős szerkesztői kicsodák, tudni kell – bizonyára – sok mást is.

Talán azt, hogy mit nem írt meg Romhányi László azokon kívül, amiket lapjában megírt, illetve megjelenni hagyott. Vagy azt, hogy mit nem közölt a Szent Korona azon felül, amit kétségkívül olvasni lehetett benne. Talán erre voltak kíváncsiak a nyomozók, akik házkutatást tartottak Romhányiéknál? Vagy netalán arra, hogy honnan kap anyagi támogatást ez a nacionalista hecclap?

Bennünket mindenesetre jobban érdekel az a másik kérdés, hogy mikor és hogyan torolja meg végre a törvény azt az antiszemita uszítást, amelynek ténye még laikus szemmel nézve is kétségtelen, és amelynek elkövetői ötpercnyi nyomozással egyértelműleg azonosíthatóak.

Reméljük, mire e sorok napvilágot látnak, panaszunk tárgytalanná válik, mert a bíróság meghozza elmarasztaló ítéletét. Reméljük, hogy napjainkban nem kell külön politikai döntés, sem bátorság ahhoz, hogy a független bíróság antiszemita uszítókkal szemben is érvényt szerezzen a törvénynek.

G.

 

Címkék:1991-02

[popup][/popup]