Charles Fenyvesi Három összeesküvés című könyvéről

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 2. Történelmileg jelentős információkat tár az olvasók elé a második világháborúról a Három összeesküvés című, korábban titkos amerikai dokumentumok alapján készült mű – mondta el Charles Fenyvesi, a kötet Egyesült Államokban élő írója. A Rundstedt tábornagy, Canaris tengernagy és a zsidó mérnök, aki megmenthette volna Európát alcímű kötet elsőként Magyarországon jelenik meg, a magyar származású író ebből az alkalomból érkezett Budapestre.

  Charles Fenyvesi  
  Charles Fenyvesi (Fenyvesi Károly)  

Charles Fenyvesi a 78. Ünnepi Könyvhét keretében, szombaton és vasárnap dedikálja művét az Európa Könyvkiadó standjánál.

A józan ész tehetetlen volt a nácikkal szemben – olvasható a három – német, magyar, osztrák – Hitler-ellenes összeesküvést feldolgozó hatszáz oldalas történelmi dokumentumregény ismertetőjében. A szerző elmondta: a kutatás alapját képező mintegy négyszázezer titkos dokumentumhoz azért férhetett hozzá, mert 2002-ben Bill Clinton akkori amerikai elnök rendelkezett arról, hogy a CIA köteles hozzáférhetővé tenni a második világháborús hírszerzési anyagokat. Charles Fenyvesi hozzátette: mintegy három évig kutatta huszonnégy társával a sok ezer gépelt oldalt. Ő maga főleg a középkelet-európai információkra koncentrált.

A többnyire Magyarországon játszódó, magyar vonatkozású mű a Németország-ellenes összeesküvések bukásáért Franklin D. Roosevelt akkori amerikai elnököt hibáztatja – közölte az író, hangsúlyozva, hogy ennek ma már politikai jelentősége sem Magyarországon, sem az Egyesült Államokban nem lehet. Az amerikai kormányzati és titkosszolgálati rendszer napi működését, a döntéshozatali folyamatot, Roosevelt elnök elvakult németellenességét bemutató kötet sok részletet mond el a német és a magyar ellenállásról is.

Fenyvesi felidézte: a dokumentumok alapján kiderült, hogy 1943 augusztus végén a magyar Kállay-kormány megegyezést ajánlott Amerikának. Felajánlották: hírszerzési anyagot biztosítanak cserébe azért, hogy az amerikai hadsereg megvédi Magyarországot a németektől. Roosevelt elnök azonban nem hitt sem a kelet-európaiaknak, sem a németországi ellenállóknak, csak Európa teljes lerohanását tartotta a németek elleni győzelem zálogának – tette hozzá a szerző.

A tényekre alapozott, olvasmányos kötet a kutatott dokumentumok alapján például olyan információkat is tartalmaz, hogy merre voltak és hogyan néztek ki a Gellért-hegybe vájt német bunkerek – említette az író.

Az 1937-ben született Charles Fenyvesi a zsidó deportálások idején Budapesten bujkált, majd az 1956-os forradalom után menekült az Egyesült Államokba, ahol szociológiai tanulmányok után újságíróként dolgozott.

(Forrás: MTI, Népszava)

[popup][/popup]