Bűn és rejtély az irodalomban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 27. Bűn és rejtély az irodalomban címmel rendezi meg a Petőfi Irodalmi Múzeum a Budapest Transzfer 2007 keretében Nemzetközi Irodalmi Fesztiválját szeptember 19. és 23. között, ahol a májusban meghirdetett Philip Marlowe Magyarországon című kriminovella-pályázat eredményhirdetésére is sor kerül.

Az ünnepélyes megnyitón Christoph Rütimann svájci performance művész Budapestről készült videó installációját is bemutatják.

Az irodalmi fesztivál első napján a hét főbűn lesz a fókuszban. Délután kerekasztal-beszélgetést folytat Bényei Tamás irodalomtörténész, Dér András filmrendező, Forrai Judit orvostörténész, Huszár László szociológus és Tarjányi Zoltán teológus a bujaságról, torkosságról, jóra való restségről, irigységről, haragról, fösvénységről és a kevélységről. A beszélgetést Menyhért Anna irodalomtörténész vezeti. Este 20 órai kezdettel A hét főbűn című Dér András és Heltai Péter rendezte dokumentumfilmet vetítik az alkotók részvételével.

20-án, csütörtökön Szótranszfer – a bűn témája az irodalomban címmel felolvasóestet tartanak, ahol a szerzők eredeti nyelven is felolvassák műveik részleteit. Az esten és beszélgetésen részt vesz: Jim Crace (Anglia), Uday Prakash (India), Zsuzsanna Gahse (Svájc), Dragan Velikić (Szerbia) és Sándor Iván (Magyarország). A beszélgetést Gulyás Gabriella vezeti.

Ugyanaznap este 20 órától Esterházy Péter és a Trió Lignum estje. Műsoron zenei írások a Harmonia Caelestisből, 600 év muzsikája a zeneirodalomból Machaut-tól Sáry-ig, Haydntól Kondorig, a rondótól a kánonig, Páltól Péterig és Eszterházától a Petőfi Irodalmi Múzeumig. (Belépőjegy: 1.000 Ft)

Pénteken a Francia Intézettel közös kiállítás nyílik a 150 évvel ezelőtt megjelent A romlás virágai tiszteletére.

17 órától Verscsempész Maraton címmel augusztus óta együttdolgozó költőpárosok bemutatója lesz: a külföldi és hazai szerzőpárok egymás verseit fordították, ennek eredményeit hallhatjuk. A párosok: Jirous, Ivan M. (cseh) – Háy János, Muszyński, Bartosz (lengyel) – Acsai Roland, Podracká, Dana (szlovák) – Szabó T. Anna, Bleutge, Nico (német) – Kukorelly Endre, Schmatz, Ferdinand (osztrák) – Tatár Sándor, Čudić, Predrag (szerb) – Balázs Attila, Kovič, Kajetan (szlovén) – Lator László.

22-én és 23-án Egyfelvonásos bűnök címmel felolvasószínházat tartanak a Katona József Színházban a Budapest Transzfer fesztiválra készült egyfelvonásos „bűn-drámák”-ból. A darabok szerzői: Egressy Zoltán, Háy János, Péterfy Gergely és Térey János.

A PIM honlapja

(Forrás: Litera)

[popup][/popup]