Botrányos sajtótájékoztató: TomCat lefasisztázta a MSZP-s képviselőt!

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: STOP

2008. április 10. / Vass János Békés közlemény-felolvasásnak indult, ám indulatos kifakadás lett az MSZP sajtótájékoztatójából: TomCat ugyanis obszcén szavakat használva beolvasott a szocialista politikusnak.

Hagyományos eseménynek indult a csütörtök délutáni, amelyen Szanyi Tibor mindössze egy közleményt kívánt ismertetni a sajtó munkatársaival a Képviselői Irodaházban. A baloldali politikus azt mondta: Újlipótváros országgyűlési képviselőjeként felkéri a városrész polgárait, hogy április 11-én délután ne üljenek fel a Jászai Mari térre meghirdetett fasiszta provokációnak, de a közelben nagyszámú, csendes jelenlétükkel adják jelét önvédelmi képességüknek. Egyúttal a kerületi polgárok képviseletében a leghatározottabban felszólította a rendőrséget, a törvények teljes erejével védje meg testi és lelki épségüket.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy néhány nappal ezelőtt egy kerületi jegyirodában az egyik alkalmazott nem szolgált ki egy vevőt, aki egy szélsőjobboldali zenekar koncertjére kért jegyet – amire amúgy nem is árultak tikettet az említett helyen. Ezt követően az üzletet több támadás is érte, illetve az esetet sérelmezők részéről tüntetés, a velük nem szimpatizálók oldaláról pedig ellendemonstráció zajlott. Az előző társaság legújabban pedig péntekre jelentett be újabb tiltakozást Polgár Tamás, ismertebb nevén TomCat szervezésével.

Szanyi megjegyezte még: az említett nap a költészet napja, nem a randalírozásé, ezért inkább József Attilát és Radnóti Miklóst kellene ünnepelni, mintsem a békére való sárdobálást elszenvedni. Hangsúlyozta: az első támadást spontán visszaverték, a készülő második elhárítását azonban már az államra bízzák. Beszédét azzal zárta: “a Magyar Országgyűlés képviselőjeként azt várom, az állam és rendvédelmi szervei most mutassák meg, hogy méltóak a bizalmunkra!”

Ekkor került sor a kérdésekre, s TomCat (akiről egyébként senki sem tudta, hogyan jutott be az épületbe) rögtön magához ragadta a kezdeményezést, ekképpen: “Miből gondolja a képviselő, hogy mi fasiszták vagyunk, s bárkit is bántani akarnánk?” Majd kissé vulgárisabban is megismételte: “Honnan veszi ön a bátorságot, honnan van magának pofája, hogy bennünket erőszakos fasisztákként mutasson be?”

Nehezményezte ugyanis, hogy Szanyi azért hív össze sajtótájékoztatót, mert néhányan élnek az alkotmányos jogukkal, s kikérik maguknak azt: valakit azzal az indokkal dobnak ki egy boltból, hogy magyarokat nem szolgálnak ki. A politikus igyekezett higgadt maradni, s csak ennyit felelt: akinek nem inge, ne vegye magára.

Polgár azonban tovább folytatta, s éles szavakkal kritizálta a szocialisták által biztosított demokráciát, s felvetette: vajon ha egy zsidót dobnának ki az üzletből, Szanyi akkor is így “siránkozna-e”. Majd hozzáfűzte: “mit képzelnek maguk, akik elkúrták ezt az országot, ilyesmit mondanak magyarokra, hogy újfasiszták?” Végül kijelentette: “maguk a fasiszták, akik kilövöldözik az emberek szemét, akik magasan szarnak a törvényekre!”

Tomcat azzal zárta mondandóját, hogy aki még egyszer az említett vádakat vágja a fejükhöz, azokat rágalmazás és becsületsértés miatt feljelenti.

[popup][/popup]