Biblical World

Írta: (sz. t. g.) - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink, Képzőművészet

Kisebb utcai csődületet okozva nyílt meg november 3-án, a Wesselényi utca 13. alatt a Makkabi Kiadó KFT „Művészeti galériája, judaika és ajándékboltja”. Egy, az úttest közepén felejtett autó okozta forgalmi dugó miatt, még tán a több száz méterre eső Körúton is a megnyitóról „beszéltek”, ám az ünneplők – mert jó hangulatú, őszintén együtt örülő közönség gyűlt össze az alkalomra – nem zavartatták magukat. Szép számmal voltak, akik Zoltai Gusztáv MAZSIHISZ ügyvezető igazgató, és Székely Gábor főpolgármester-helyettes, s Havas Judit irodalmi műsorát csak az utcáról hallgathatták, mert nem fértek be a helyiségbe.

Utóbb mindenki a kínálatot fürkészte, a nyelvkönyveket és szótárakat, imakönyveket és bibliai szakmunkákat; a ruhakínálatot (melyről a tudósító töredelmesen bevallja, hogy nem ért hozzájuk, de női blúzokat, keleti jellegű ingeket vélt felfedezni a hölgyek értő kezei között); s a képzőművészeti „árut”: főleg a Chagall-kör tagjainak alkotásait, így Engel Tevan István grafikáit, Balla Margit és Magén István képeit, Szilárd Gyula égetett, festett famunkáit és Thury Levente vegyes technikájú Gólemeit. Az árak, nos az árak nem alacsonyak, ám ismerve a műtárgypiac árszínvonalát, nem mondhatók irreálisnak.

Fontos vállalkozás a „Biblical World” tulajdonosaié is, nemcsak azért, mert folyóiratunk, a Szombat példányait is láthattuk a polcokon, a többi zsidó kulturális kiadvány mellett. A „bibliai világ” megnyílta az érdeklődők előtt, még bővebb árukészlettel, még szélesebb judaika kínálattal komoly nyereséget hozhat a honi zsidó közösség szellemi újjászületésében is.

(sz. t. g.)

Címkék:1992-12

[popup][/popup]