Berlin ismét a zsidó élet központjává válhat

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. szeptember 3. Ortodox zsidó oktatási központ nyílt vasárnap Berlinben Frank Walter-Steinmeier német külügyminiszter, továbbá mintegy húsz ország zsidó egyházi vezetőinek jelenlétében.

A főváros Wilmersdorf nevű negyedében rendezett ünnepségen megjelent több ország, köztük Oroszország és az Egyesült Államok nagykövete, s ott volt Meir Lau, Izrael állam korábbi főrabbija.

A Chabad Lubawitsch ortodox zsidó mozgalom új központjának avatásán mondott beszédében Yehuda Teichtal rabbi, az intézet igazgatója reményét fejezte ki, hogy Berlin ismét a zsidó élet központjává válhat Európában. Teichtal – aki tizenegy évvel ezelőtt New Yorkból érkezett a német fővárosba – emlékeztetett: a most felavatott zsidó központ az első ilyen jellegű intézmény Németországban a háború után, amelyet szinte kizárólag magánadományokból finanszíroztak. Mindez – mint értékelte – annak bizonyítéka, hogy a zsidó élet ismét erősödik Németországban, s sokat ígérő jövő előtt áll.

Chabad nevű zsidó ortodox szervezetet a XVIII. század második felében alapították a fehér-oroszországi Lubawitsch kisvárosban. A bölcsességet, a megértést és a tudást jelentő héber szavakat egyesítő Chabad elnevezésű szervezet ma szerte a világban több mint 2500 intézettel rendelkezik.

Alig negyvennyolc órával korábban – az elmúlt pénteken – a politikai, a gazdasági és a kulturális élet több száz meghívott képviselőjének és több holokauszt-túlélőnek a jelenlétében ünnepelték Németország legnagyobb zsinagógájának újbóli megnyitását Berlin keleti részében. A Prenzlauer Berg negyedben található zsinagógát, amelynek épületét annak idején a nácik – a legtöbb zsidó épülettel szemben – megkímélték ugyan, de durván meggyalázták, s amelyet a Wehrmacht marhaistállónak használt, csaknem négy éven keresztül restaurálták.

Németország legidősebb rabbija, a 94 esztendős Leo Trepp, aki már a nácizmus előtt is a rykestrassei zsinagógában szolgált, egy vasárnapi interjúban a két esemény kapcsán hangsúlyozta: mindez jelképe a zsidók túlélésének, illetve annak, hogy újra vannak zsidók Németországban.

A németországi zsidó közösség ma 120 ezer lelket számlál, szemben a II. világháború végén megmaradt 15 ezres, és a náci rendszer uralma előtti 5-600 ezres zsidó népességgel.

A világháború előtt, 1940 áprilisában tartották az utolsó vallási ceremóniát az 1904-ben épült zsinagógában.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]