Azonosították egy 27 évvel ezelőtti zsidóellenes merénylet gyanúsítottját

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: HVG

2007. október 11. Kanadában azonosították azt az 55 éves libanoni-kanadai kettős állampolgárságú palesztin férfit, aki feltételezhetően végrehajtotta 27 évvel ezelőtt a négy halálos áldozattal járó pokolgépes merényletet a párizsi Copernic utcai zsinagóga ellen – értesült csütörtökön a Le Figaro című francia napilap.

  Helyszineles a Copernic utcaban  
  Helyszínelés merénylet után  

A merénylet ügyében újraindított nyomozás tényét megerősítették francia igazságügyi források, de annak részleteiről nem kívántak nyilatkozni. A hír kiszivárogtatása a nyomozók szerint hátráltathatja a megkezdett vizsgálatokat.

Az elmúlt harminc év egyik legsúlyosabb zsidóellenes merényletét hajtották végre 1980. október 3-án Párizs egyik elegáns kerületében. A Copernic utcai zsinagóga közelében egy táskába rejtett pokolgép néhány perccel a sabát előestéjén 320 hívő részvételével tartott istentisztelet vége előtt robbant fel az utcán. Az antiszemita merényletben három francia és egy izraeli állampolgár életét vesztette, húszan pedig megsérültek.

A Le Figaro szerint a merényletet végrehajtó kommandó feltételezett vezetője jelenleg Kanadában él, de előtte több évet töltött az Egyesült Államokban. A gyanúsított egy 55 éves palesztin férfi, aki kanadai és libanoni kettős állampolgársággal rendelkezik. Huszonhét évvel ezelőtt a hetvenes években létrejött, Jasszer Arafat-ellenes Népi Front Palesztina Felszabadításáért különleges parancsnoksága nevű terrorista csoportosulás tagja volt. A francia terrorizmuselhárítási szervek a múlt hónapban adtak ki nemzetközi elfogató parancsot ellene.

A Le Figaro úgy tudja, hogy Németország ismeretlen körülmények között megvásárolta a Népi Front Palesztina Felszabadításáért különleges parancsnoksága egyik olyan dossziéját, amelyben a párizsi merényletet végreható kommandó tagjainak listája is szerepelt, az adatokat pedig a “baráti országok”, így köztük Franciaország rendelkezésére bocsájtották.

A merénylet másnapján, 27 évvel ezelőtt több tízezren vonultak fel Párizs utcáin, így ítélve el a támadást. Raymond Barre akkori kormányfő szavai viszont sokkolták a közvéleményt. “Ez a szörnyű merénylet a zsinagógában tartózkodó izraelitákra irányult és a Copernic utcában közlekedő ártatlan franciákat sújtotta” – mondta az azóta elhunyt egykori francia miniszterelnök.

[popup][/popup]