Az izraeli haditechnika a világ élvonalában

Írta: D. O. - Rovat: Archívum

Az izraeli hadászati technológia jó hírneve a szó szoros értelmében aranyat ér. A Közelmúltban került nyilvánosságra a hír, hogy India és Törökország jelezte: esetleg részt venne a Chéc nevű izraeli (rakétael­hárító) rakétarendszer előállításá­ban. A Chéc – amely nagy magasság­ban is képes megsemmisíteni az el­lenséges föld-föld ballisztikus raké­tákat – amerikai-izraeli közös pro­jekt eredménye. így hosszú évekig tartó fejlesztésének költségeit nagy­részt az Egyesült Államok viselte, míg a kísérleteket és a gyártást izra­eli vállalatok végezték.

Izraelben most hozták nyilvánosság­ra első ízben, hogy a légierő olyan új­fajta, „okos” bombával is rendelkezik, amely nem lézersugarakkal, hanem műholdas irányítással „tapad rá” cél­pontjára. Ez a jelenkori hadászati technológia egyik legújabb vívmánya. A műhold által vezérelt bombák előállítá­sát az 1991-es Öbölháború amerikai hadászati tapasztalatainak értékelése tet­te szükségessé.

Ámosz Járon tartalékos tábornok, a hadügyminisztérium államtitkára és Edward Aldridge, az amerikai hadügyminisztérium második embere Washington­ban egyezményt írt alá, mely szerint Izrael is csatlakozik az F-35 megjelölésű harci repülőgép több államot foglalkoztató közös gyártási programjához. A min­den eddiginél korszerűbb és nagyobb romboló erejű sugárhajtású repülőgép kódneve JSF lesz. A megegyezés értelmében az amerikaiak biztosították Izra­elt, hogy az elsők között – az amerikai légierővel párhuzamosan – jut majd hoz­zá 2012-től a szalagról leguruló F-35-ösökhöz. Izraelen kívül Dánia, Ausztrália, Törökország, Kanada, Norvégia és Anglia vesz részt a fejlesztési programban. A hírek szerint az F-35-ös sajátságos, kizárólag Izrael számára beépített elektroni­kai adottságai révén, egy egész nemzedékkel hagyja maga mögött az arab álla­mok harci gépeit.

D. O.

Címkék:2003-03

[popup][/popup]