Az izraeli bloggerek, a politika és az emberek között közvetítenek

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 24. Az utóbbi években a bloggolás igen elterjedtté vált Izraelben, és a népesség széles rétegei használják ezt a kommunikációs formát. Megközelítőleg 1200-an írnak angolul, héberül pedig több tízezren. A véleménynyilvánításnak ez a formáját azzal is elismerik, hogy ettől az évtől kezdődően minden évben kiosztják a Jewish Blog Awardot.

Az online bejegyzések elterjedése nagymértékben megváltoztatta az izraeli és a zsidó sajtó képét, ugyanis már az egyes sajtóügynökségek és a kormány az egyedüli információforrások, egy adott eseményről számos nézőpontból értesülhetünk. Persze sokan kétségbe vonják a blogok hitelességét és megbízhatóságát, ám a döntés az olvasók kezében van: ha a blog látogatottsága magas, akkor egyértelműen hatása van.

A Jewish Blog Award pedig éppen azt jelzi, hogy értékelik a bloggerek írásait. Az Arutz portál interjút készített az egyik legnépszerűbb bloggerrel, Akivával, aki a „Misztikus utak” c. blog szerzője: „Blogírók elég sok időt fektetnek írásaikba. Sokak számára egyenesen szenvedéllyé válik. Naponta több órát töltenek bejegyzéseik szerkesztésével, igyekeznek érdekes témákat találni, illetve olvasóikkal is tartják a kapcsolatot. […] Nagyon örülök, hogy elismerik munkájuk.” Akiva szerint a díj jó lehetőség azok számára is, akiket még nem ismer a közönség, pedig írásaik színvonalasak. Most is az történt, hogy sokan felvették vele a kapcsolatot, és arra panaszkodtak, hogy nem látják blogukat a díjra jelöltek listáján.

Több kategóriában osztanak ki díjakat, az olvasók és a bloggolók is szavazhatnak. Az előzetes válogatás már megtörtént, hamarosan sor kerül a döntőre is. Külön választották a politikai, kulturális, vallásos, vicces blogokat, illetve díjazzák a legjobb dizájnt, a legjobb fotót és videót is.

A legismertebb bloggoló izraeli politikus Benjamin Netanyahu, a Likud vezére. Ő jó eséllyel pályázhat a Legjobb zsidó jobboldali politikai blog címre. A politikus havonta kétszer mondja el véleményét a politikai életről és eseményeiről, és általában keményen kritizálja a kormány lépéseit és döntéseit. A kormány számos minisztere is használja ezt a kommunikációs formát, ők nemcsak támogatóikkal kommunikálnak, hanem általában a Netanyahu által megfogalmazott vádakat is igyekeznek kivédeni és cáfolni. A politikusok és az értelmiségiek blogjai hozzájárulnak a blogoszféra hitelességéhez Izraelben.

gandul.info

(Forrás: www.ahet.ro)

[popup][/popup]