Az Emlékezés Vonata: Németországban a deportálásokra emlékeznek

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2008. április 13. Vasárnap érkezik meg Berlin keleti pályaudvarára (Ostbahnhof) az az időszaki kiállítás, amely a náci korszak 75 évvel ezelőtt kezdődött deportálásaira emlékeztet.

A Német Vasutat (Deutsche Bahn AG) többek közt a németországi cigányszervezetek is élesen bírálták, amiért a tárlat nem mutatkozhat be az eredetileg tervezett helyszínen, “Európa legnagyobb pályaudvarán”, a berlini Hauptbahnhofon.

Az “Emlékezés Vonata” (Zug der Erinnerung) vagontárlatának célja, hogy felidézze a hitleri időkben, éppen 75 esztendeje kezdődött deportálásokat. Németországban 1933-ban nyílt meg az első koncentrációs tábor Dachauban, majd tucatnyi haláltábort építettek a németek szerte Európában, ahová főleg sínen érkeztek meg az áldozatok.

A Bundestag elnökhelyettese, Petra Pau továbbá a Németországi Zsidók Központi Tanácsa valamint a Német Sintik és Romák Központi Tanácsa egyaránt élesen bírálta a Deutsche Bahn AG elutasító magatartását a kiállítással kapcsolatban. Az “Emlékezés Vonata” eredetileg Európa legmodernebb és legnagyobb, közelmúltban átadott pályaudvarára, a berlini Hauptbahnhofra futott volna be, de nem kapott engedélyt.

Vasárnaptól 10 napig tekinthető meg a német főváros keleti pályaudvarán a “Zug der Erinnerung” című történelmi tárlat.

[popup][/popup]