Áttörés a Közel-Keleten? – Szenzációs bejelentés az Olmert-Abbász

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Híradó

2008. május 5. Jelentős haladást sikerült elérni a leendő palesztin állam határainak kérdésében az izraeli kormányfő és a palesztin elnök hétfői jeruzsálemi találkozóján – mondta egy magas rangú izraeli tisztségviselő, aki maga is jelen volt a tárgyaláson.

A névtelenül nyilatkozó tisztségviselő hozzátette, hogy haladás volt tapasztalható Ehud Olmert és Mahmúd Abbász találkozóján az Izrael és a leendő palesztin állam közti biztonsági rendszabályok ügyében is.

A két vezető néhány órával azután találkozott, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter befejezte a közel-keleti térségben tett látogatását. Az amerikai diplomácia vezetője sürgette a feleket, hogy érjenek el haladást az amerikai közvetítéssel folytatott béketárgyalásaikon.

A palesztin tárgyalódelegáció egyik vezető személyisége, Száeb Erekat visszafogottabban nyilatkozott a hétfői tárgyalás eredményéről. “Komolynak és mélyrehatónak” nevezte az Olmert és Abbász között lezajlott tárgyalást, de úgy vélekedett, hogy “korai lenne következtetéseket levonni, méricskélni a haladás mértékét”. Erekat hangsúlyozta az Olmert nyugat-jeruzsálemi rezidenciáján lezajlott mintegy kétórás találkozó után rendezett rámalláhi sajtóértekezletén: nem fogadható el semmilyen megállapodás részkérdésekről, az összes problémáról együttesen kell egyezségre jutni.

A mostani eszmecsere volt “valószínűleg a legkomolyabb” a két vezető között a tárgyalások 2007 novemberi újraindítása óta – értékelte a hétfői találkozót Mark Regev, Olmert szóvivője. Kitartunk az annapolisi értekezlet célja mellett, igyekszünk megállapodásra jutni az év végéig – tette hozzá.

Az egyesült államokbeli Annapolisban tartott múlt novemberi Közel-Kelet-konferencia indította újra hivatalosan az izraeli-palesztin béketárgyalásokat.

[popup][/popup]