Átépítik a horogkereszt alakú katonai bázist

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. október 3. A Pentagon 600 ezer dollárt fordít arra, hogy a politikai korrektség jegyében átépíttessen egy kaliforniai katonai bázist, amelynek épületei madártávlatból horogkeresztre emlékeztetnek.

  Horogkereszkereszt alaku katonai bazis  
  A horogkereszt alakú bázis  

A haditengerészet már jóváhagyta a terveket: átformálják a négy darab L-alakú épület közötti gyalogutakat, tereprendezést végeznek és átalakítják a tetőkön elhelyezett napelemeket. Ettől remélik, hogy a komplexum formáját sikerül elrejteni, átalakítani úgy, hogy az senkiben ne keltsen rossz emlékeket. A hírről beszámoló ABC televízió internetes olvasóinak többsége a túlhajtott politikai korrektséget emleget és a fejét fogja a “pénzpocsékolás” miatt.

A napokban járta be a világhálót a San Diego melletti katonai támaszpontról készült felvétel, a Google Earth műholdas fotója. “Nem szeretnénk, ha a szvasztikához hasonló gyűlöletjelképpel kapcsolnának össze bennünket” – nyilatkozott Scott Sutherland, a haditengerészet régióbeli szóvivőhelyettese. A Pentagon közlése szerint az épületek formáját “senki nem vette észre” az 1967-es építkezés kezdetéig. De mivel a földről, az utcákról nem volt látható, az illetékesek úgy döntöttek, már nem változtatnak az építési terveken.

A horogkeresztet formázó bázis miatt már hónapok, sőt évek óta tiltakoztak egyes szervezetek, eredménytelenül. Az ügyben az hozott fordulatot, hogy a Google Earthnek köszönhetően a széles körű online publikum is tudomást szerzett a haditengerészet szvasztika alakú építményéről, és élénk vita alakult ki az ügyben. A Pentagon végül meghajolt a Rágalmazásellenes Liga nevű zsidó érdekvédelmi szervezet követelése előtt és az épületek, a terep átrendezéséről döntött.

Az ABC portáljának hozzászólói szerint “észveszejtő”, hogy a haditengerészet 600 ezer dollárt (mintegy 110 millió forintnak megfelelő összeget) költ arra, hogy a barakk “politikailag korrektebben nézzen ki”, főleg miután az épületek alakja 40 éven át senkit sem zavart. Mások azt írták, hogy a komplexum nemcsak horogkeresztre emlékeztet, hanem pontosan olyan, mint amilyen a náci szimbólum volt, és ez nem lehet a véletlen műve.

(Forrás: Múlt-kor/MTI) 

[popup][/popup]