Arany amulett tanúsítja a zsidók III. századi letelepedését Ausztria területén

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Vajdaság ma

2008. március 17. A Bécsi Egyetem régészei egy zsidó imát tartalmazó amulettre bukkantak Halbturn mellett egy III. századi római kori gyermeksírban.

Ez az amulett azt bizonyítja, hogy a római kortól élhettek izraeliták Ausztria mai területén. Eddig a legkorábbi, Ausztria mai határain belüli zsidó lakosság jelenlétére utaló bizonyítékok IX. századi levelek voltak. Pannónia római provinciában, a mai Magyarország, Horvátország és Szerbia területén a sírkövek és más apró leletek tanúbizonysága szerint zsidók már az ókorban is élhettek – olvasható a ScienceDaily című angol nyelvű tudományos honlapon.

A zsidók az ókori világ minden csücskében letelepedtek legkésőbb a Kr. e. III. évszázadban. Különösen erős volt a “kirajzás” a zsidóknak a rómaiak elleni második felkelése után. A győztes rómaiak számtalan zsidót adtak el ugyanis rabszolgának a Birodalom minden szegletébe. Ez, az önkéntes kivándorlással párosulva magyarázhatja meg, hogy miként kerülhettek zsidók a mai Ausztria területére.

Az egy-két éves gyermeknek feltehetően a nyakába akaszthatták az ezüst amulett-tartót. Végső nyughelye egyike a római temető 300 sírjának, amelyek a Kr. u. II-V. században keletkeztek. A temető egyébként a Villa Rustica nevű bírtok közelében található – utóbbi láthatta el mezőgazdasági terményekkel a környékbeli városokat – Carnantumot, Arrabonát (a mai Győrt), valamint Scarbantiát (Sopront).

A temetőt még 1986-ban fedezték fel, a teljes feltárása pedig 2002-re fejeződött be. Mintegy tízezer leletre bukkantak, legfőképp üveg-, kerámia- és fémtárgyakra. Az arany amulettet 2006-ban találták. Sokáig nem tudták megfejteni, mivel felirat ugyan görög betűkkel, ám héberül íródott.

Carnuntumban más amulettekre is bukkantak, amelyek a démonok ellen voltak hivatottak megóvni viselőjüket. Ami a halbturni arany amulettet megkülönbözteti a többitől az az, hogy héber nyelven íródott, s nem varázsigéket, hanem az Istenhez való fohászt tartalmaz.

[popup][/popup]