Angol összeesküvés-elmélet: Abramovics izraeli kapcsolataival segítené az oroszokat?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Focitipp

2007. október 21. Az angolok moszkvai veresége sokkolta a szigetországiakat. A bűnbakkeresés után most az összeesküvés-elméletek korszaka következik?

   
  Roman Abramovics  

A sajtó leginkább az oroszok egyenlítő gólja előtti tizenegyest összehozó Wayne Rooneyt és a szövetségi kapitány Steve McClarent találta meg, de az elemzők szerint az angol válogatott futballjával is hosszú évek óta probléma van.

A kesergés után újra eljött a reménykedés ideje: egyes angol lapok azt tanácsolják a szurkolóknak, hogy biztassák Ramat Ganban az izraeli csapatot az oroszok elleni november 17-i Eb-selejtezőn. Ha ugyanis az Izrael-Oroszország találkozót nem nyeri meg idegenben a Szbornaja, akkor az angolok mégis Eb-résztvevők lehetnek, amennyiben a zárófordulóban legyőzik Horvátországot a Wembleyben.

A Daily Mail már héber nyelvleckében részesíti az angol drukkereket, megtanítva nekik például az “El, el Israel” (Hajrá Izrael) rigmust. Az izraeliek pontszerzése esetén pedig köszönetnyilvánításként a “Todah raba Israel” (Nagyon köszönjük, Izrael) szóösszetételt ajánlják.

Az angol bajnokságban játszik egyébként az izraeli válogatott két csillaga, Tal Ben Haim (Chelsea) és Yossi Benayoun (Liverpool) is. A Pool játékosa az angolok számára szimpatikus nyilatkozatot tett Ben Haim nevében is: “Miért ne segítenénk az angoloknak? Oroszország legyőzése lenne a legjobb dolog a számunkra, szeretjük Angliát.”

Az is Izrael mellett szól, hogy a válogatott mindössze kettőt veszített el a Ramat Ganban vívott 24 mérkőzés közül, Oroszország pedig még sosem nyert izraeli földön. Összeesküvés-elméletek is szárnyra kaptak azonban a meccs kapcsán, hiszen az izraeli Channel One kupa fő támogatója éppen az a Roman Abramovics, aki többször deklarálta, hogy nagyon szeretné, ha Oroszország végre kijutna egy komoly világversenyre. Az egyébként zsidó származású üzletember a Times kommentárja szerint 4 millió fonttal támogatja ezt a téli focitornát, amelyen legutoljára izraeli, orosz és ukrán klubok vettek részt, de emellett is patronál izraeli jótékonysági akciókat.

A helyzetet bonyolítja, hogy az izraeli szövetségi kapitány egy igazi anglofil: Dror Kashtan 1966-ban például ott volt az angliai világbajnokságon. Az összeesküvés elméletekre egyébként már az Izraeli Labdarúgó-szövetség is kénytelen volt válaszolni: “Nem az angolok Háromoroszlános mezét viseljük majd, de nyilvánvalóan harcolni fogunk egy jó eredményért Oroszországgal szemben. El kell felejteni az összeesküvés elméleteket. A csapatunk küzdeni fog Oroszország ellen – de nem Angliáért, hanem saját büszkeségéért. Izrael nem az az ország, amely így megadná magát.”

[popup][/popup]