Amerika három New York-i közül fog elnököt választani?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 26. Bloomberg boríthatja a papírformát – Bár az érintett egyelőre tagadja, egyre többen tippelnek arra, hogy Michael Bloomberg is beszáll az elnökválasztási versenybe.

  Michael Bloomberg  
  Michael Bloomberg  

New York 65 éves polgármestere egyelőre még Amerikában sem számít országosan ismert politikusnak, de ha a média elkezd vele érdemben foglalkozni, sokakat nagy meglepetés ér majd. Elvégre nem mindennapos, hogy egy ötmilliárd dolláros vagyonnal rendelkező politikus metróval járjon dolgozni, és címe (17 East 79th Street, Manhattan), telefonszáma (212 772-1081) bárki számára hozzáférhető legyen. (Egyetlen kérése, hogy a New Yorkiak este ne hívják túl későn, mert viszonylag korán szeret lefeküdni.)

A liberális meggyőződésű, eredetileg demokrata párti Bloomberget kétszer is a Republikánus Párt színeiben választották polgármesternek, ám a múlt héten bejelentette, hogy ezentúl független lesz. Pontosan úgy, ahogy a hónapok óta keringő pletyka tartotta: pártokon kívüli jelöltként, oldalán esetleg a nebraskai Chuck Hagel szenátorral indulhat az elnökségért. Az amerikai választási rendszerben a független vagy a marginális pártok színeiben induló jelölteknek elvben semmi esélyük sincs, ám mindenki emlékszik Ross Perot esetére, aki 1992-ben meghökkentően jó eredményt ért el. A fura milliárdos 17 százaléka a győzelemhez nem volt elég, de ahhoz igen, hogy George H. W.  Bush elnök demokrata párti kihívóját, Bill Clintont juttassa a Fehér Házba.

A CNN legújabb felmérése szerint Bloomberg – aki, ugye, nem indul – most 19 százalékot kapna, vagyis többet, mint annak idején Perot. Ebben az esetben borulna minden előzetes számítás. Az elemzők nem nagyon tudják megmondani, hogy Bloomberg indulása kinek jönne jól. A republikánusok szerint nekik, mert a polgármester megosztaná a liberális tábort. A számok azonban nem ezt mutatják. A Demokrata Párt elnökjelöltjeinek listáját kényelmesnek tűnő fölénnyel Hillary Clinton New York-i szenátor vezeti. A konzervatív oldalon Bloomberg New York-i előde, Rudi Giuliani volt polgármester áll az élen. Ha a két nagy párt jelöltje közül most kellene választani, Clinton minimális különbséggel, 49:48-ra nyerne.

A Lengyelországból bevándorolt zsidó családból származó Bloomberggel a képletben viszont 41:38:19-es arány alakulna ki. Vagyis mindkét oldalról vinne el voksokat, de jobbról kicsit többet. Bloomberg rá is játszik a helyzetre: sokat beszél arról, hogy Amerikának árt a pártok közötti állóháború, és véget kellene vetni a kormányzás pártpolitikai szempontok alá rendelésének. A jóslást tovább nehezíti, hogy teljesen kiszámíthatatlan, mit szólna az ország déli, az utóbbi időben inkább jobbra szavazó része, ha a kínálat három New York-i jelöltre szűkülne le. A republikánusok legjobb esélye Giuliani, de a háromszor nősült, liberális konzervatív politikus kedvéért aligha fog megmozdulni az a vallási fundamentalista tömeg, amely George W. Busht kétszer is győzelemre segítette.

Horváth Gábor

(Forrás: www.nol.hu)

[popup][/popup]