A zsidó történelem és a holocaust múzeuma Sydneyben

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Világ

A mai Ausztrália egyik legtekintélyesebb nagyiparosa, a sátoraljaújhelyi születésű John Saunders elhatározta: zsidó múzeumot építtet Sidneyben. Az intézmény bemutatja, hogy a 200 évvel ezelőtt alapított államban a világ minden részéből odaérkezett bevándorlók között mennyien voltak a zsidók és mivel járultak hozzá új hazájuk felvirágzásához.

John Saunders-t és családját a magyarországi deportálások idején Auschwitzba vitték. Fiatalságának és erejének köszönhette, hogy az alsó-sziléziai Dörnhau KZ táborában túlélte a megpróbáltatásokat. A háború után kivándorolt és a nagykiterjedésű szupermodem kereskedelmi központokat építő világhírű Westfield cég egyik létrehozójaként vált ismertté. Néhány évvel ezelőtt építtette a ״Hope Town” nevű telepet, ahol otthont, ellátást, tanulási lehetőséget nyújtanak nemzetiségükre, felekezetükre való tekintet nélkül mindazoknak a hátrányos helyzetű testi és szellemi fogyatékos gyermekeknek, fiataloknak, akiknek felkészítése az életre, szakmához juttatása csak erre a célra szolgáló speciális nevelőotthonokban valósítható meg.

Az új múzeumot Sydneyben most hozták tető alá. Helyet kapnak majd benne a fasiszta barbárság, az európai népirtás több millió áldozatára emlékeztető tárgyak és dokumentumok

Megnyitására 1992 tavaszán kerül sor.

 

Címkék:1991-11

[popup][/popup]