A zsidó sírokat gyalázó felvételek ügyében elrendelték a nyomozást

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007.09.06. 

Rongálás miatt elrendelte a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azoknak az interneten megjelent felvételeknek az ügyében, amelyeken két fiatal zsidó sírokat köpköd, illetve rugdos – tájékoztatott a testület szóvivője, Horváczy Emese csütörtökön.

  Zsido temeto  
  Zsidó temető  

A felvételeket augusztus közepén juttatták el az NNI-hez. A legnagyobb videomegosztó internetes oldalra “Tamás 1488” néven töltöttek fel két felvételt, amelyen két fiatalember látható egy zsidó temetőben. A videón jól látható a fiatalok arca és egyiküket Adriánnak szólítja a másik. A videót feltöltő személy a regisztrációs adatlapja szerint mindössze 20 éves.

A fiatalemberek sírköveket rugdosnak a felvételen, egyet össze is törnek. Egyikük megpróbálja levizelni az egyik sírkövet, ám ez meghiúsul. Közben mocskolódó megjegyzéseket tesznek. A felvételekről nem derül ki, hogy hol készítették azokat. A két videofájlt később eltávolították a videomegosztó oldalról.

Az NNI előbb feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben, amely során azt vizsgálták, hogy a videón látható események valóban megtörténtek-e, s ha igen, akkor mikor és hol. A rendőrség csütörtökön úgy döntött, elrendeli a nyomozást.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]