A Zsidó Kultúra Napja Budapesten – az Európai Zsidó Kultúra Napján

Írta: Csáki Márton - Rovat: Archívum

Június 15-én és 16-án – Európa fővárosaihoz hasonlóan – Budapesten is számos kulturális program – koncertek, ka­barék és gyermekfoglalkozások – várták az érdeklődőket az egyesületünk szervezésében zajló Európai Zsidó Kultú­ra napján. A rendezvényt a Klezmer R’s Vörösmarty téri koncertje nyitotta meg a Gerbaud cukrászda előtt, ahol több száz járókelő és turista ismerkedhetett meg a hol szívszorító, hol vérpezsdítő kelet-európai zsidó zenével. A sikert mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kánikula el­lenére többen – fiatalok és idősek egyaránt – táncra perdül­tek, egy írországi fiatalember pedig oda nyilatkozott, hogy ez még az ír zenénél is jobb.

Az egykori Garay utcai zsinagógának – ma egyesületünk klubjának – otthont adó, hajdan jobb napokat látott bérház udvarán, kellemes nyárestén újabb zenés műsor várta az érdeklődőket: a Lichthof Jazz est nem volt túl nagyszabású, de – talán éppen ezért – a kulturális nap egyik legjobban si­került darabja volt. Az est résztvevőit és hallgatóit Feldmájer Péter, a Mazsike elnöke köszöntötte, majd muzsikált, így olyan kiváló zenészek szerzeményeit és játékát hallhat­tuk, mint Dés László, Dés András és Kaltenecker Zsolt. A szóló jazz és a gyertyafény családias hangulatot teremtett, amit még bensőségesebbé varázsolt Fritz Zsuzsa közös dúdolással kisért, szombatbúcsúztató havdalája. Végezetül Szántó T. Gábor tartott felolvasást könyvhétre megjelent Keleti pályaudvar, végállomás című regényéből, a hely szelleméhez méltóan olyan szemelvényeket választva, melyek­ben emléket állít a Garay utcának és környékének.

Vasárnap délelőttől a gyerekeké volt a tér – egészen pontosan a Szent István park – ahol a több tucat gyerkőcöt képzett szak­emberek szórakoztatták ügyességi versenyekkel, aszfaltrajzolással és egyéb kézműves foglalkozásokkal. Az esti, Trombitás étterembeli műsor viszont inkább az idősebbeknek nyújtott felhőtlen kikapcsolódást: Nádas György, Heller Tamás és Beregi Péter elevenítette fel a régi pesti kabarék hangulatát, megidézve a két kávéházi tréfamestert, Hacseket és Sajót Az elmaradhatatlan pesti humor után Kovács Erzsi énekelt. Az előadások végeztével a vendégeket svédasztalos vacsora vár­ta, majd az est baráti társalgással folytatódott kezdetét, ahol szemmel láthatólag mindenki kiválóan érezte magát.

(A rendezvény támogatói a European Council of Jewish Communities, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Discount Bank and Trust Company voltak.)

Csáki Márton

Címkék:2002-10

[popup][/popup]