A világvége 2060-ban lesz – Newton szerint

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 20. Sir Isaac Newton, a gravitáció felfedezője a tizennyolcadik század elején azt írta, hogy 2060-ban, vagy ezt követően várható a világvége. A Die Welt című német napilap internetes változatának beszámolója szerint ez derül ki azokból a kéziratokból, amelyeket Jeruzsálemben a Héber Egyetemen állítottak ki.    

  Sir Isaac Newton  
  Sir Isaac Newton  

A kéziratokat 1938-ban vásárolta meg egy zsidó tudós egy londoni árverésen. Csaknem 40 esztendeje a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtárban őrizték az értékes feljegyzéseket és csak kevés tudós kapott engedélyt tanulmányozásukra. A mostani kiállítás a “Newton titkai” címet viseli, és egyebek között bemutatja azt a levelet, amelyet Sir Isaac 1704-ben írt, és a világvégét a Szent Római Birodalom alapítása után 1260 évvel későbbre teszi. Az alapítás időszámításunk után 800-ban történt, a dátum így 2060.

A jóslathoz Newton bibliai szövegeket elemzett, azok alapján jutott arra a következtetésre, hogy a világvége később bekövetkezhet, de “nem látok okot arra, hogy korábban történjen” – írta levelében Newton. A tudóst korábban matematikai, fizikai, optikai és asztronómiai munkásságáról ismerték, azonban a kiállított írások egy mélyen vallásos személyt mutatnak. “Ezek a dokumentumok olyan tudós képét rajzolják meg, akit vallásos szenvedély vezetett, hogy lássa isten hatását a világban”, – hangoztatta Jemima Ben-Menahem, a kiállítás kurátora.

Newton meg volt győződve arról, hogy a bibliai szövegekben az emberiség számára fontos bölcsességeket rejtettek el. Egyebek között elemezte Dániel könyvét az apokalipszisről, és megvizsgálta a jeruzsálemi templom felépítését is, mert azt gondolta, hogy abban tükröződik az egész kozmosz – írja a Die Welt című lap online változata.

(Forrás: MTI-Panoráma)

[popup][/popup]