A világot csak Izraelnél zavarta az “aránytalan” válaszcsapás

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 25. Folyamatosak a harcok a libanoni hadsereg alakulatai és a Fatah al-Iszlám terrorszervezet fegyveresei között Észak-Libanonban. A hadsereg válogatás nélkül lő mindenre és mindenkire, eddig száz halott van. Az ENSZ és az EU támogatja Libanont az iszlamistákkal szemben, de nem hallani azt, amit tavaly naponta elmondtak Izraelről: hogy a válaszcsapás “túlzott és aránytalan” lenne.

Amint az utolsó civil is elhagyta a Libanon északi részén fekvő Nahr el-Barid palesztin menekülttábort, a libanoni hadsereg elit alakulata “teljes erővel” kíván lesújtani a Fatah al-Iszlám terrorszervezetre.

Az elit alakulat tagjainak idegei egyes jelentések szerint pattanásig feszültek, az is előfordul, hogy öregekre és gyerekekre lőnek. Legutóbb elsüllyesztették a terrorszervezet két mentőcsónakját, amelyekkel néhány palesztin a menekülttáborból akart volna elmenekülni.

Az elkövetkezendő 48 órában kivégezzük őket” – mondta egy libanoni elit katona a Spiegel Online helyszíni tudósítójának. “Remélem, hamarosan megtámadnak minket, akkor aztán visszacsapunk és kikészítjük őket” – teszi hozzá a Spiro névre hallgató katonatiszt.

Spiro “jövőképe” a jelenlegi állapotokat nézve egyáltalán nem tűnik lehetetlennek: a napok óta tartó harcok után valószínűleg elkerülhetetlen lesz a mészárlás. 700 elit katona vár a döntő összecsapásra, a menekülttáborban lévő, al-Kaida közeli terroristák szóvivője pedig kijelentette: nem adják meg magukat és az a céljuk, hogy minél több “ellenséget” öljenek meg.

Terroristák a menekülttáborokban

Nem lehet tudni, pontosan hány palesztin fegyveres tartózkodik a 30 ezer fős menekülttábor területén és azt sem, hány harcképes iszlámista van még életben. Egy magas rangú katonatiszt szerdai információi szerint több mint 750-en vannak, és elbarikádozták magukat a tábor területén.

A katonatiszt szerint az (állítólag csak nevében a nagy palesztin pártra emlékeztető) Fatah al-Iszlám fegyveresei ugyanolyan jól ki vannak képezve és fel vannak szerelve, mint a libanoni hadsereg. “Ők azonban hajlandóak az öngyilkosságra is, és ez az előnyükre válhat” – tette hozzá.

A Time magazin riportja szerint egyébként egyértelműen nő az al-Kaida befolyása a militáns palesztinoknál, és erről szólnak az Izraelre kilőtt gázai rakéták is.

Vasárnap óta folyamatosan harcolnak egymással a terroristák és a hadsereg, hírügynökségi jelentések szerint az összecsapásoknak közel száz halálos áldozata van idáig. A harcok akkor kezdődtek, amikor libanoni katonák rajtaütöttek bankot rabló terroristákon, akik ezt a szervezetük elleni hadüzenetnek fogták fel.

Kedden átmeneti fegyverszünetet kötöttek egymással a harcoló felek, civil áldozatokról is érkezett jelentés. 20 menekült lelte halálát a lövöldözésben. A libanoni kormány terrorcselekmények kitervelésével és végrehajtásával vádolja a Fatah al-Iszlámot.

Az országban egyébként 300 ezer – a közel-keleti harcok elől menekülő – palesztin lakik 12 menekülttáborban, a táborok területére azonban egy sokéves megállapodás nyomán nem léphetnek be a libanoni biztonsági hivatal munkatársai.

A világ Libanon mellett

Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök csütörtökön a nemzethez intézett üzenetében megerősítette hétfői ígéretét, hogy kormánya felszámolja a Fatah al-Iszlám militáns csoportot. “Elfogadhatatlan, hogy az állami hatalmat, a kormányt és a hadsereget támadás éri” – mondta a kormányfő rövid televíziós beszédében.

Mindeközben Bejrútban tárgyal az új francia külügyminiszter. Bernard Kouchner kétnapos vizitjének célja a párizsi külügyminisztérium közlése szerint, hogy e kritikus időszakban “megerősítse Franciaország szolidaritását Libanon és népe iránt“, s támogatásáról biztosítsa az ország függetlenségét, szuverenitását és stabilitását.

Élesen elítélte szerdai állásfoglalásában az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Fatah al-Iszlám libanoni palesztin szélsőséges szervezet fegyveresei által Észak-Libanonban végrehajtott támadásokat. A testület megállapítása szerint e támadások Libanon “stabilitásának, biztonságának és szuverenitásának” elfogadhatatlan sérelmét jelentik.

Előtte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is támogatásáról biztosította a libanoni hadsereg fellépését az iszlamista szélsőségesekkel szemben. Javier Solana egyúttal felszólította a libanoni hadsereget, hogy ügyeljen a polgári lakosság biztonságára. “Itt egy terrorista csoport, a palesztinok és a libanoni kormány közötti problémáról van szó” – jelentette ki Solana.

Most nem “aránytalan” a válasz

Emlékezetes, hogy a Hezbollah terrorszervezet és Izrael közti tavalyi, libanoni összecsapások idején a nemzetközi közvélemény elsősorban Izraelt bélyegezte meg.

Az Európai Unió “egyértelműen túlzónak és aránytalannak” nevezte Izrael katonai lépéseit, és folyamatosan kritikával illette a zsidó állam hadjáratát az őt bombázó terrorista szervezettel szemben. Az EU közölte: “Libanon teljes blokád alá vonása egyáltalán nem indokolt“. Kofi Annan ENSZ-főtitkár “súlyos aggodalmának adott hangot” a sok civil áldozat miatt, s Condolezza Rice amerikai külügyminiszter is úgy nyilatkozott, Izraelnek “visszafogottabban kéne reagálnia.

Az Izraellel szembeni média-előítéleteket dokumentáló Honest Reporting portál szerint (és erről írnak izraeli publicisták is) Libanon hadserege most lényegében válogatás nélkül lő mindenre, ami mozog, a világ mégsem ad hangot aggodalmának.

(Forrás: Spiegel Online, MTI, Hírszerző)

[popup][/popup]