A világhírű színész a Moszadnak is dolgozott

Írta: Szombat - Rovat: Archívum, Történelem

Chaim Topol, a nemrég elhunyt izraeli színész, akit a Hegedűs a háztetőn musical filmjében nyújtott alakítása világszerte ismertté tette, az 1970-es és 1980-as években az izraeli titkosszolgálattal dolgozott.

Topol a Hegedűs a háztetőn főszerepében

A híres színész fia, Omer Topol arról számolt be, hogy Chaim jó barátságot ápolt Zvi Malchin Moszad-ügynökkel, és a foglalkozása és ismertsége miatt nem volt feltűnő, hogy dokumentumokat adott át vagy fotókat készített a Moszad megbízásából – írja a Ynetnews nyomán a Hetek.

A férfi gyerekei tudták, hogy édesapjuk titkos megbízatásokban segédkezett a titkosszolgálatnak, de emellett nem élt olyan életet, mint egy tipikus James Bond.

Topol általában úgy utazott külföldre, hogy a korának hightech-vívmányait, vagyis minikamerát és hangfelvevőt is vitt magával.

Mivel a színész éveken át Londonban élt, így a városban tartózkodó Moszad-ügynökök fedősztorijában is segíteni tudott.

Egy alkalommal azonban veszélyesebb küldetésen is részt vett: társával együtt egy európai országba utaztak, hogy lehallgatókészülékeket helyezzenek el egy arab ország nagykövetségén.

Ehhez kibérelték a szomszédos lakást, amelynek a falát átfúrva teljesíteni tudták a feladatot, a fúrás hangja miatt gyanút fogtak a nagykövetségen, de a Moszad ügynöke fogorvosnak adta ki magát, Topol pedig a “páciense” volt, és mivel a fogászati felszerelés is meggyőző volt, így végül lebukás nélkül folytathatták a titkos tevékenységüket.

[popup][/popup]