A Szombat válaszol

Írta: sz. t. g. - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

Hitközségi döntésre várva

Számos olvasónk érdeklődött a LandeszmanZoltai nyilatkozat lehetséges következményeiről. Reméltük, hogy jelen számunkban már érdemi információkat közölhetünk, ám a Budapesti Zsidó Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége április 15-re és 18-ra tervezett Képviselőtestületi ülése elmaradt. A legfőbb döntéshozó szervek ezen a gyűlésen döntöttek volna minden bizonnyal arról, megmaradhat-e posztján Landeszman György vezető főrabbi, valamint Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ és a BZSH ügyvezető igazgatója, akik a közelmúltban közfelháborodást keltő interjúval zavarták fel a honi közélet amúgy sem nyugalmas vizeit. Hitközségi információink szerint a főrabbi úr a kérdéses időpontban egy temetésre utazott az Egyesült Államokba, ezért kellett elhalasztani a gyűlés időpontját.

Amint megtudtuk, az ügy ettől nem kerül le a napirendről, s a május 2-i együttes Képviselőtestületi ülésen döntés születhet.

Jóvátételi aggodalmak

Dénes András, Budapest. Levélírónk aggodalmát nem tudjuk teljes mértékben eloszlatni, mert nem csupán a Zsidó Világkongresszus és Izrael Állam megállapodása a jóvátételi tárgyalások folytatásáról történt az érintett közösség feje fölött, de a honi kártérítés ügye is a nyilvánosság kizárásával „bonyolódik”. Információink szerint az Igazságügyi Minisztérium illetékeseivel folytatott tárgyalások a Zsidó Helyreálllítási Alapról a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete gyakori „különvéleménye” miatt akadoznak.

Ennek ellenére remény van arra, hogy még az idén felállhat az Alap kuratóriuma, s megegyezés születik a magyar állam által az Alap rendelkezésére bocsátandó vagyontömeg nagyságáról. A többi a ,mi gondunk”, tudniillik a zsidó szervezeteké, hogy a kuratóriumba milyen arányokkal kerülhessenek be az egyes szervezetek delegátusai. Nem vitás, komoly iszapbirkózásra lehet számítani, mert az Alaphoz kerül(het)ő vagyon nagysága, annak felhasználása évtizedekre befolyásolhatja a magyarországi zsidó közösség életét.

Yidyll

az ÖRÖKMOZGÓ 1993. június 4-én 18.30-kor mutatja be a YIDYLL című filmet, amelynek egyik alkotója és zeneszerzője, Yehuda Yannay, a vetítés után találkozik a közönséggel. A beszélgetést vezeti: Antal István filmesztéta.

Yehuda Yannay zeneszerző, karmester és filmrendező Temesváron született. 1951-ben kivándorolt Izraelbe. Zenei tanulmányait Izraelben és Amerikában (University of Illinois) végezte. A hatvanas évek végétől alkotott zenei és filmes produkcióit az amerikai avantgarde irányzatba sorolják.

A zenére és burleszkszerű jelenetekre épülő YIDYLL hőse a bolygó zsidó, aki ezúttal az amerikai Közép-Nyugaton, Milwaukee városában tűnik fel, jelképes és valóságos sárga csillagával. Formai szempontból a sárga csillag áll a történet középpontjában. Mi mindent lehet csinálni vele, illetve belőle: húslevestésztát, süteményt, ringatózhatunk a tetején egy tipikus kertvárosi ház úszómedencéjében. Ha kell, a pszichoanalitikus díványául szolgál…

A programban Yehuda Yannay egy másik, harminc perces, avantgarde zenére épülő filmjét is bemutatják, a Houdini kilencediket.

Az Örökmozgó címe:

VII., Erzsébet krt. 39.

Egyenlőség

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 1992. februári bejegyzéssel létrehozta az Egyenlőség Alapítványt. Az Alapítvány célja a zsidó kultúrát és tudományt szolgáló irodalmi és művészeti tevékenység támogatása, a fiatal tehetségek felkarolása.

Az Alapítvány bankszámlaszáma: Leumi Hitelbank, 1052 Bp., Bárczy I. u. 3-5. LHB 103382-Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Egyenlőség Alapítvány.

A befizetett adományok, ha a fenti célokra érkeznek, leírhatók az adóalapból.

Helyesbítés

Nem hallgathatunk című nyílt levelemben (Szombat, 1993. április, 9. old.) tévesen idéztem a ,,minden zsidó felelős a másikért” héber eredetijét. Pontosan: Kol Jiszrael arevim ze la ze. A pontatlanságért elnézést kérek!

sz. t. g.

 

Címkék:1993-05

[popup][/popup]