A SZÁZAD NAGY FOTOGRÁFUSA

Írta: M. F. - Rovat: Archívum, Képzőművészet

Munkácsi Márton

Száz évvel ezelőtt, 1896-ban született Kolozsváron. Amikor apja, Mermelstein Lipót szobafestő meg­kezdte vándorútját Munkácsról (ezért változtatta ne­vét Munkácsira), még aligha sejthette, hogy népes családjával egy híres fotós-filmes dinasztiát alapított és indí­tott alkotó útjára. Először a fiatalabbakról:

– Menyhértnek kezdetben Budapesten Az Est lapoknál és a Színházi Élet-ben jelennek meg képei. 1936-ban hétéves hollywoodi szerződést kapott a Warner Brotherstől, majd an­nak leteltével New York-i filmstúdiókban dolgozott állófotós­ként, olyan filmekben, mint Az aranypolgár, az Éjféli cowboy, a 12 dühös ember vagy a Lőve story (Amerikában photo: Muky jelöléssel). Két fia szintén a filmszakmában működik, egyik fotográfus, másik kameraasszisztens.

– Tibor 1950-ben ment ki Amerikába, szintén filmes pá­lyán dolgozott kameramanként (például a Keresztapában).

Munkácsi Márton is elkezdett Az Est-be írni. A fotóriporterséget csak később kezdte, cikkeinek illusztrálása céljából. Portréműtermet nyitott, emellett később a Pesti Napló-nak és a Színházi Élet-nek készített interjúkat, kis színeseket, sőt verseket is írt. 1928-ban utazott Berlinbe, hároméves szerző­dést kötött az Ullstein-lapoknál. Különleges látószögeket keres, ezekkel olyan hírnévre tesz szert, hogy a Graf Zeppelin Föld körüli útjára – az összes német pályatárs mellőzésével – őt jelöli a kiadója. 1934 tavaszán az antiszemita nyomás olyan mértékben nehezedett az Ullstein-kiadóra, hogy Márton jobbnak látta a New York-i Harper’s Bazaar-hoz szerződni.

A harmincas évek vége felé megjelent Who’s who?-k sze­rint Munkácsi Márton forradalmian újította meg a divatfény­képezést, az I940-es években évente több mint százezer dollárt keresett a magazinokban publikált képeivel és a rek­lámfotókkal. Eközben az írást sem hagyta abba, kétkötetnyi verse mellett 1945-ben egy kedvező fogadtatású regényt is írt, Fool’s Apprentice címmel. A bolond tanítványa erősen önéletrajzi ihletésű, de keverednek benne a népmeséi ele­mek is. 1963-ban hunyt el.

*

A két Munkácsi fivérnek – először Magyarországon – közös kiállítása nyílt Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeum­ban április 25-én.

 

Címkék:1996-09

[popup][/popup]