A szabadszájú gettókocsmák világa a zsidó nyárköszöntőn

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Lag Baomer a Sirályban
Forrás: 168 Óra

2008. május 18. Koncertek és színházi előadások várják az érdeklődőket a fővárosi Király utcai Sirályba csütörtökön, a zsidó nyárköszöntő ünnep, a Lag Baomer alkalmából.

A gettókocsmák világáról szóló “szabadszájú” színművet a Budapesti Zsidó Színház előadásában láthatják az érdeklődők, a Hunkurunk, azaz a szemérmes nem tanul címmel. A darabot a Pécsi Országos Színházi Találkozó díjazottja, Dömötör András rendezte – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Tatár György Zsidó szentek, szentlátogatások című előadását este 8 órakor tartják, majd a Nigun koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők Matt Darriau dzsesszzenész klarinét- és szaxofonjátékával fűszerezve.

A közlés szerint Nigun 2001-ben alakult “klezz jazz” csapat, zenéjükben a jiddis és magyar autentikus zenét vegyítik a modern dzsesszel. A Nigun második alkalommal áll össze Matt Darriau-val, aki a Klezmatics és a Paradox Trio tagja. A csütörtöki koncerten az érdeklődők meghallgathatják, hogyan ötvözik a kelet-európai, a mediterrán és a balkáni klezmert a dzsesszel, mindezt rögtönzéses megoldásokkal.

A Zuboly és az Ágoston Quartett fúziója este 10 órától érdekes zenei egyveleget mutat be a két formáció muzsikáiból.

A május 22-i programot a Sirály és a Marom Budapest rendezi, utóbbi egy 2002-ben alakult, kortárs zsidó kultúrával foglalkozó szervezet, s főleg fiataloknak szóló kulturális programokat szerveznek, mivel a fiatalabb korosztály nyitottabb és fogékonyabb az újdonságok iránt – mondta a sajtóreferens.

A Marom céljai közé tartozik, hogy segédkezzen új, értékes zsidó művészeti, kulturális kezdeményezések létrejöttében s azokat a nagyközönség számára elérhetővé tegye, valamint hogy bemutassa a hagyományok és értékek sokszínűségét.

[popup][/popup]