A neonácik nem masírozhatnak az egykori prágai zsidó negyedben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: HVG

2007. november 1. Ismét megtiltotta a prágai önkormányzat, hogy cseh újnácik november 10-én a főváros egykori zsidó negyedében, vagy annak közelében meneteljenek – jelentették be szerdán Prágában.

   
     

“A Fiatal Nemzeti Demokraták nyolc menetet jelentettek be. Mindegyiket betiltottuk” – közölte újságírókkal Rudolf Blazek főpolgármester-helyettes.

Az önkormányzat szerint a tervezett tüntetés alkalmas nemzeti és vallási ellentétek szítására, s a rendezők által hivatalosan deklarált cél – az iraki beavatkozás elleni tiltakozás – nem hiteles. Az önkormányzati döntés indoklása ugyanaz, mint az előző két esetben, amikor a városi bíróság a döntést felülbírálta és semmisnek nyilvánította. A bíróság szerint ugyanis a városi önkormányzatnak nincs joga betiltani a tervezett menetet.

“Kezdeményezni fogjuk a képviselőházban a gyülekezési törvény módosítását. Elfogadhatatlan az a helyzet, amikor nyilvánvaló provokációs célzatú rendezvényeket a hatályos szabályok értelmében engedélyeznünk kellene” – magyarázta a helyzetet Blazek.

Az egyre nagyobb indulatokat kavaró ügy immár másfél hónapja húzódik. A cseh neonácik a hírhedt “kristályéjszaka”, a németországi zsidóellenes pogrom 69. évfordulóján akartak felvonulni a prágai régi zsidónegyedben.

A felvonulás ellen a csehországi zsidó hitközség és több civil szervezet is erélyesen tiltakozik. A zsidó hitközség a tervezett útvonal egyik pontján imanapot hirdetett, s jelezte, hogy nem engedik tovább a menetet. Az anarchisták is bejelentették, hogy a helyszínen fognak tiltakozni az újnácik ellen. Václav Klaus cseh államfő a napokban szintén a menet betiltása mellett foglalt állást.

A menetet szervező Fiatal Nemzeti Demokraták nevű csoport egyelőre nem közölte, hogy újra bírósághoz fordul-e vagy sem.

A cseh polgári titkosszolgálatok becslése szerint Csehországban mintegy 3-5 ezer ember rokonszenvez a náci ideológiával. Többségük különféle kisebb, többnyire regionális csoportokba tömörül. A Nemzeti Ellenállás idei május elsejei felvonulását, amelyre a dél-morvaországi Brünnben több mint 400 személy gyűlt össze, a hatóságok erőszakkal feloszlatták.

[popup][/popup]