A Magyarországi Cionista Szövetség levele Göncz Kinga külügyminiszterhez

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 27. Csütörtök reggel a Magyarorszagi Cionista Szövetség nevében – Schönberger Ádám ügyvezető igazgatóval együtt – látogatást tettünk a Külügyminisztériumban, ahol Dr. Kveck Péter főosztályvezető-helyettesnek átadtuk a 3 elrabolt izraeli katonával kapcsolatos petíciónkat, melyet Göncz Kinga Külügyminiszter-asszonyhoz fognak eljuttatni.

Tisztelt Göncz Kinga Külügyminiszter-asszony!

  cionistak a kulugyben  
  Schönberger Ádám, Dr. Kveck Péter és Dr. Novák Attila  

Mi, a Magyarországi Cionista Szövetség – mely a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) után az ország legnagyobb zsidó szervezete – szervezete nevében megkérjük Önt arra, hogy emeljen szót a 2006. június 25-én elrabolt Gilad Salit, illetve a július 12-én elrabolt Ehud (Udi) Goldwasser és Eldad Regev szabadon bocsátása érdekében.
Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a három izraeli katonát a Hezbollah, a Hamasz és más terrorszervezetek elrabolták, sorsukról pedig – Gilad
Salitnak a Hamasz által kijuttatott hangfelvételén kívül – semmit sem tudunk. Giladot Gázából, Udit és Eldadot pedig Dél-Libanonból behatolt fegyveres terroristák rabolták el. Sem a Vöröskeresztet, sem más humanitárius szervezetet nem engednek hozzáférni az elraboltakhoz.

Tudjuk, hogy Magyarország nem nagyhatalom, ugyanakkor a közel-keleti térség országaival fenntartott kiegyensúlyozott kapcsolatrendszere lehetővé teszi azt, hogy az elrabolt katonák sorsát meghatározó országokkal, Iránnal, Szíriával és Libanonnal is érzékeltesse, hogy ami történt, az nem megengedhető, nem felel meg a nemzetközi jognak, ezért a katonáknak vissza kell térniük Izraelbe.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott 1701.sz. határozat is ilyen
értelemben nyilvánul meg, hiszen az izraeli katonák feltétel nélküli
szabadon bocsátására szólít fel.

Ezért kérjük a T. Külügyminiszter-asszonyt, hogy az érintett országokkal való bármilyen diplomáciai tárgyalás során – közvetve vagy közvetlenül – vesse fel ezt a kérdést, és képviselje azt az álláspontot, hogy a három fiatalembert engedjék szabadon.

Ebben az ügyben nemcsak a magyarországi zsidóság, de minden jóérzésű és jóakaratú ember, származásától és vallásától függetlenül is, egyet kell, hogy értsen.
Budapest, 2007. július 26.
Dr. Novák Attila, a Magyarországi Cionista Szövetség elnöke

(Forrás: MTI-OS)

[popup][/popup]